serpentin
serpentin
Serpentin
serpentin
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Serpentin er en mineralgruppe som består av hydroksylholdige magnesiumsilikater Mg3Si2O5(OH)4. De er viktige bestanddeler i mange lavgrads metamorfe bergarter (blant annet kleberstein og grønnskifer).

Faktaboks

Uttale
serpentˈin
Etymologi
av latin ‘slangelignende’, fordi mineralene har flekket utseende, som et slangeskinn

Struktur

Strukturelt sett er serpentingruppens mineraler sjiktsilikater, hvor ett lag av sammenknyttede SiO4-tetraedre er bundet til ett lag av brucitt Mg(OH)2 (se silikatmineraler). Ettersom tetraederlaget og brucittlaget ikke helt passer sammen, har sjiktene en tendens til å bukle seg eller også rulle seg helt sammen til hule sylindere.

Dannelse

Serpentin dannes oftest ved hydrotermal omvandling av magnesiumrike silikater, særlig olivin. Ved en slik prosess (serpentinisering) kan hele bergartsvolumer av olivinstein (dunitt) og peridotitt gå over i såkalt serpentinitt, som ofte inneholder utnyttbare forekomster av kromitt.

Typer

De tre hovedtypene av serpentin er lizarditt, antigoritt og krysotil (serpentinasbest), hvorav de to første er bygd opp av plateformede enheter, mens krysotil har en fibrig, rørformet struktur og er den økonomisk viktigste form for asbest.

Nikkelholdige serpentiner anvendes som nikkelmalm og kalles med en fellesbetegnelse garnieritt. Til serpentingruppen hører også greenalitt med overveiende jern istedenfor magnesium.

Utbredelse

Serpentinmineraler er meget utbredt, også i Norge. Vakkert gulgrønn til grønn edelserpentin fra Modum er blant anneyt brukt som prydstein til fasader.

Serpentingruppens mineraler

Mineral Kjemisk formel
Amesitt Mg2Al(Al SiO5)(OH)4
Antigoritt Mg3Si2O5(OH)4
Lizarditt Mg3Si2O5(OH)4
Krysotil Mg3Si2O5(OH)4
Greenalitt Fe3Si2O5(OH)4

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg