Sentralvarme er en oppvarmingsmetode i en bygning der varmen produseres sentralt og distribueres til hvert rom.

Tradisjonelt har oppvarming i bygg vært basert på ulike typer ovner som har vært plassert rundt omkring i bygningen. Slike ovner har typisk vært elektriske ovner (panelovner), eller ildsteder. I dag er det vanlig å velge en oppvarmingsmetode der varmen produseres ett sted og fordeles til ulike rom ved hjelp av et varmedistribusjonssystem. Produsert varme opptas av et varmebærende medium som kan være vann, damp eller luft. Det varmebærende mediet fordeles deretter til hvert enkelt rom hvor varmen avgis, for eksempel ved hjelp av enkel konveksjon.

Moderne varmeproduserende anlegg som varmepumper og solfangeranlegg krever ofte at bygningen har en oppvarming basert på sentralvarme. Sentralvarme gir også generelt en bedre fleksibilitet i valg av energikilder, som kan være elektrisk energi, petroleum, naturgass, solvarme, bioenergi eller en kombinasjon av disse. Bruk av sentralvarme gjør det også enkelt å kople seg til et fjernvarmeanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg