Faktaboks

santali
Uttale
santˈali
Språkkoder
sat (SAT)
ISO-639:3
sat

Santali er et austroasiatisk språk som tales av rundt 8 millioner i det østlige India (Bihar, Vest-Bengal, Orissa, Assam) og i Bangladesh. Santali tilhører munda-språkene og er et offisielt språk i India. Santali skrives for en stor del med Ol Chiki-alfabetet eller det latinske alfabetet, men det finnes også tekster skrevet med hindi- og bengali-skrift.

Den norske misjonæren Paul Olaf Bodding lagde grammatikker og ordbøker for santalspråket på 1920-tallet og etablerte et skriftspråk for folkegruppen. Santalene ble regnet som kasteløse og ble derfor utsatt for massiv undertrykking av hindumajoriteten i India og muslimene i Bangladesh. Den norske Santalmisjon har drevet omfattende arbeid blant folkegruppen fra slutten av 1800-tallet. Framtredende santalmisjonærer er, foruten Paul Olaf Bodding, Lars Olsen Skrefsrud og Hans Peter Børresen.

Foruten kristen litteratur har santali rike folkloretradisjoner, noen nedtegnet av Skrefsrud og Bodding (Traditions and Institutions of the Santals, 1942; Santal Folk Tales, 3 bind, 1925–1929; Studies in Santal Medicine and Connected Folklore, 1925–1940; Santal Riddles, 1940). Sangtradisjonene har vært studert av William G. Archer i The Hill of Flutes (1974).

Et rikt etnografisk materiale er samlet i Etnografisk Museum i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg