Sandvier
Sandvier vokser ofte på sandstrender. Skagen, Danmark.

Sandvier er en av to varieteter av vierarten heivier. Dette er lave busker som hovedsakelig finnes på sandstrender fra Hvaler til Sunnfjord. De to varietetene av heivier er ganske like, men sandvier har blad som er håra på oversida, mens krypvier har snaue. De har også ulik utbredelse.

Faktaboks

Etymologi
Fra latin repens - krypende og argenteus - sølvhvit.
Også kjent som
Salix repens var. argentea
Vitenskapelig navn
Salix repens var. argentea
Beskrevet av
(Sm.) Ser.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Sandvier er små busker på opptil 60 centimeter. Årskvistene er hvitlodne. Bladene er breitt elliptiske med nedbøyd kant uten eller med få tenner. Sandvier har som regel ganske store akselblad. Blomstring skjer samtidig med lauvsprett. Blomsteraksene er små og har blader på aksstilkene. Kapslene er først grønne, men blir rødbrune som modne. De er dekka av gråe hår og hver kapsel har en tydelig stilk. Frøene er som hos andre viere små og har rikelig med frøull som sprer frøene med vinden når kapslene sprekker opp.

Skillekarakterer mellom sandvier og krypvier er i hovedsak at den første har hår på oversida av bladene og har rikelig med hår på kapslene. I tillegg har sandvier akselblad noe krypvier mangler.

Utbredelse

Sandvier vokser hovedsakelig på strender og sanddyner, men kan også finnes i myr og fuktig hei. Arten finnes spredt ved kysten fra Hvaler til Hustadvika i Romsdal, men er mest vanlig på Lista, Jæren og Karmøy. Verdensutbredelsen er Vest-Europa.

Reproduksjon

Sandvier produserer nektar og oppsøkes av ulike insekter både for nektar og for pollen fra hannblomstene. I tillegg til slik insektpollinering har trolig vindpollinering en viss betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Elven, Reidar og Eli Fremstad (2018). Salix – vier, selje og pil i Norge. Gunneria 82. Les hos NTNU.

Faktaboks

sandvier
Salix repens var. argentea
Tidligere vitenskapelig navn
Salix arenaria L., Salix argentea Sm., Salix repens arenaria (L.) Hiit., Salix repens arenaria (L.) Hartm., Salix repens nitida (Ser.) Wend., Salix arenaria (Sm.) G.Camus & A.Camus
Artsdatabanken-ID
102699
GBIF-ID
7526468

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg