salicylsyre

Formelstruktur for salicylsyre

Artikkelstart

C6H4(OH)COOH, o-hydroksybenzosyre, fargeløs krystallinsk forbindelse med smeltepunkt 159 °C, den kombinerer egenskapene til en syre og en fenol. Tungt løselig i kaldt, lettere løselig i varmt vann. Løsningen smaker vammelt og noe beskt og farges fiolett av jernklorid.

Faktaboks

Uttale
salicˈylsyre
Etymologi
av Salix og gresk ‘stoff’-’
Også kjent som

hydroksybenzosyre

Forekomst

Salicylsyre finnes i fri tilstand i blomstene av mjødurt, Filipendula ulmaria, og som metylester i mange eteriske oljer, særlig i vintergrønnolje (fra Gaultheria procumbens).

Fremstilling

Salicylsyre kan fremstilles av salicin, som fås av barken fra vierarter, Salix, men det fremstilles i dag syntetisk av natriumfenolat og karbondioksid.

Anvendelse

Salicylsyre er en smertestillende og febernedsettende forbindelse med svak antiinflammatorisk effekt. Derivater av salicylsyre, f.eks. acetylsalicylsyre, salol og salicylamid, har sterkere virkning og brukes i smerte- og feberstillende medikamenter. Salicylsyre brukes som middel mot leddrevmatisme og i enkelte preparater til utvortes bruk pga. sin keratolytiske (hudoppløsende) effekt, f.eks. til fjerning av vorter. Salicylsyre har også antiseptisk virkning og har vært brukt som konserveringsmiddel i næringsmidler; brukes også teknisk, bl.a. til fremstilling av visse fargestoffer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg