Salicylsyre
Formelstruktur for salicylsyre

Salicylsyre er en fargeløs krystallinsk forbindelse med smeltepunkt 159 °C. Den kombinerer egenskapene til en syre og en fenol. Salicylsyre er tungt løselig i kaldt, lettere løselig i varmt vann. Løsningen smaker vammelt og noe beskt og farges fiolett av jernklorid. Den kjemiske formelen er C6H4(OH)COOH.

Faktaboks

Også kjent som

hydroksybenzosyre, o-hydroksybenzosyre

Uttale
salicˈylsyre
Etymologi
av Salix og gresk ‘stoff’-’

Forekomst

Salicylsyre finnes i fri tilstand i blomstene av mjødurt (Filipendula ulmaria) og som metylester i mange eteriske oljer, særlig i vintergrønnolje (fra Gaultheria procumbens).

Fremstilling

Salicylsyre kan fremstilles av salicin, som fås av barken fra vierarter, Salix, men det fremstilles i dag syntetisk av natriumfenolat og karbondioksid.

Anvendelse

Salicylsyre er en smertestillende og febernedsettende forbindelse med svak antiinflammatorisk effekt. Derivater av salicylsyre, for eksempel acetylsalicylsyre, salol og salicylamid, har sterkere virkning og brukes i smertestillende og feberstillende medikamenter. Salicylsyre brukes som middel mot leddrevmatisme og i enkelte preparater til utvortes bruk på grunn av sin keratolytiske (hudoppløsende) effekt, for eksempel til fjerning av vorter. Salicylsyre har også antiseptisk virkning og har vært brukt som konserveringsmiddel i næringsmidler. Den brukes også teknisk, blant annet til fremstilling av visse fargestoffer.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

salicylsyre
Systematisk navn
2-hydroksybenzosyre

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg