C6H4(OH)COOH, o-hydroksybenzosyre, fargeløs krystallinsk forbindelse med smeltepunkt 159 °C, den kombinerer egenskapene til en syre og en fenol. Tungt løselig i kaldt, lettere løselig i varmt vann. Løsningen smaker vammelt og noe beskt og farges fiolett av jernklorid.

Salicylsyre finnes i fri tilstand i blomstene av mjødurt, Filipendula ulmaria, og som metylester i mange eteriske oljer, særlig i vintergrønnolje (fra Gaultheria procumbens).

Salicylsyre kan fremstilles av salicin, som fås av barken fra vierarter, Salix, men det fremstilles i dag syntetisk av natriumfenolat og karbondioksid.

Salicylsyre er en smertestillende og febernedsettende forbindelse med svak antiinflammatorisk effekt. Derivater av salicylsyre, f.eks. acetylsalicylsyre, salol og salicylamid, har sterkere virkning og brukes i smerte- og feberstillende medikamenter. Salicylsyre brukes som middel mot leddrevmatisme og i enkelte preparater til utvortes bruk pga. sin keratolytiske (hudoppløsende) effekt, f.eks. til fjerning av vorter. Salicylsyre har også antiseptisk virkning og har vært brukt som konserveringsmiddel i næringsmidler; brukes også teknisk, bl.a. til fremstilling av visse fargestoffer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.