C6H4(OH)COOH, o-hydroksybenzosyre, fargeløs krystallinsk forbindelse med smeltepunkt 159 °C, den kombinerer egenskapene til en syre og en fenol. Tungt løselig i kaldt, lettere løselig i varmt vann. Løsningen smaker vammelt og noe beskt og farges fiolett av jernklorid.

Salicylsyre finnes i fri tilstand i blomstene av mjødurt, Filipendula ulmaria, og som metylester i mange eteriske oljer, særlig i vintergrønnolje (fra Gaultheria procumbens).

Salicylsyre kan fremstilles av salicin, som fås av barken fra vierarter, Salix, men det fremstilles i dag syntetisk av natriumfenolat og karbondioksid.

Salicylsyre er en smertestillende og febernedsettende forbindelse med svak antiinflammatorisk effekt. Derivater av salicylsyre, f.eks. acetylsalicylsyre, salol og salicylamid, har sterkere virkning og brukes i smerte- og feberstillende medikamenter. Salicylsyre brukes som middel mot leddrevmatisme og i enkelte preparater til utvortes bruk pga. sin keratolytiske (hudoppløsende) effekt, f.eks. til fjerning av vorter. Salicylsyre har også antiseptisk virkning og har vært brukt som konserveringsmiddel i næringsmidler; brukes også teknisk, bl.a. til fremstilling av visse fargestoffer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.