såld

Kornsåld fra Odalen i Hedmark
.
Lisens: CC BY 2.0
Kornmål fra Voss, som ble kalt kornask. En ask på Voss var på 16,2 liter.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Et såld er en vid, åpen beholder med hull i bunnen, som i eldre tid ble brukt til å rense korn eller frø. Såld brukes også til å sortere partikler (for eksempel sandkorn) etter størrelse. Et finhullet såld kalles sikt, og brukes blant annet til sikting av mel.

Såld som måleenhet

Såld ble i middelalderen brukt som volumenhet for korn. Etter Magnus Lagabøtes landslov var et såld jevnstort med 6 mæler. Såldet skulle justeres med rug og romme ½ skippund (74,07 kilogram). Med utgangspunkt i vekten på rug har man så regnet seg frem til at et såld rommet 97,2 liter.

I tidlig nytid ble det rundt om i landet brukt såld med rommål som varierte fra 64,8 liter på Voss til 184,4 liter i Trøndelag og Nord-Gudbrandsdalen. For myndighetene bød det på store problemer at en måleenhet med samme navn kunne betegne svært forskjellige verdier i ulike deler av landet. Ved forordning av 1. mai 1683 ble det innført en landsgyldig korntønne regulert til 144 potter, det vil si 139,4 liter. Etter hvert gikk da måleenheten såld ut av bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Steinnes, Asgaut (1936). Mål, vekt og verderekning i Noreg. Nordisk Kultur XXX. Mått och Vikt. Albert Bonniers forlag, Stockholm.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg