Riksregalier, fellesbetegnelse for en del verdighetstegn for konge- og keisermakten. De fleste regalier brukes hovedsakelig i forbindelse med kroninger og andre særlig høytidelige anledninger som begravelser.

Regalier har eksistert siden antikken; regalietypene og deres utforming har variert mellom ulike kulturer og over tid. I kristne kongeriker er krone, septer og rikseple de viktigste riksregalier, men regaliene omfatter også ofte kledningsstykker, lanse eller sverd, riksevangeliarier, riksnøkkel, salvingsutstyr (salvehorn eller -krukke, salvingsskje), ordensinsignier med mer.

Kostbare materialer (tekstiler, edelmetaller, juveler), kunstnerisk utførelse, høytidelige bruksformer og ofte høy alder har gjort riksregaliene til nasjonale skatter.

I eldre tid ble regaliene tillagt magisk kraft, og det hendte ofte at en avdød monark fikk kopier av sine regalier med i graven. De originale regaliene ble gjerne oppbevart i domkirker eller i rikets skattkammer. Regalier fra middelalderen og nyere tid finnes bevart i en rekke europeiske byer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.