riksregalier

De britiske riksregaliene oppbevares i Tower of London. Salvingsskjeen, St. Edward's Crown og rikseplet bak, et sverd og de to septrene foran. The Sovereign's Sceptre with Dove i midten, The Sovereign's Sceptre with Cross helt forrest.
Av .

Artikkelstart

Riksregalier, fellesbetegnelse for en del verdighetstegn for konge- og keisermakten. De fleste regalier brukes hovedsakelig i forbindelse med kroninger og andre særlig høytidelige anledninger som begravelser.

Faktaboks

Uttale
rˈiksregˈalier
Etymologi
av latin ‘kongelige gjenstander’

Regalier har eksistert siden antikken; regalietypene og deres utforming har variert mellom ulike kulturer og over tid. I kristne kongeriker er krone, septer og rikseple de viktigste riksregalier, men regaliene omfatter også ofte kledningsstykker, lanse eller sverd, riksevangeliarier, riksnøkkel, salvingsutstyr (salvehorn eller -krukke, salvingsskje), ordensinsignier med mer.

Kostbare materialer (tekstiler, edelmetaller, juveler), kunstnerisk utførelse, høytidelige bruksformer og ofte høy alder har gjort riksregaliene til nasjonale skatter.

I eldre tid ble regaliene tillagt magisk kraft, og det hendte ofte at en avdød monark fikk kopier av sine regalier med i graven. De originale regaliene ble gjerne oppbevart i domkirker eller i rikets skattkammer. Regalier fra middelalderen og nyere tid finnes bevart i en rekke europeiske byer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg