Relevansregler er i rettskildelæren regler som bestemmer hvilke rettskildefaktorer som kan eller skal telle i lovtolkingen.

Faktaboks

Også kjent som

relevansprinsipper

I rettskildelæren skilles det mellom tre rettskilderegler, eller rettskildeprinsipper, det vil si juridiske normer for hvordan man skal gå frem for å få avgjort hvordan lov og uskreven rett skal forstås:

  1. Relevansregler
  2. Slutningsregler
  3. Vektregler

Relevansreglenes innhold

Relevansregler, eller relevansprinsipper, er de juridiske normene som bestemmer hva som kan eller skal tas i betraktning i tolkingsprosessen når en rettsanvender skal få avgjort hvilket innhold en rettsregel har, for eksempel en straffebestemmelse, en regel i kontraktsretten eller i et hvilket som helst annet rettsfag. Relevansreglene bestemmer altså hvilke rettskildefaktorer som kan eller skal telle når loven tolkes.

Relevansreglene avgrenser også mot alt som ikke er av betydning for lovtolkingen, som etiske eller religiøse normer, for eksempel i Bibelen eller Koranen, eller politiske normer, for eksempel Arbeiderpartiets eller Høyres partiprogrammer.

Relevans er å kunne brukes som rettskildefaktor. Å ha relevans betyr ikke

  • at rettskildefaktoren tas i betraktning, poenget er at den kan det
  • at rettskildefaktoren er spesielt betydningsfull. Det er forskjell på relevans og vekt.
  • at rettskildefaktoren må telle i enhver sak der en lov skal tolkes eller innholdet til en uskreven regel skal kunne bestemmes

Rettskildefaktoren må bare etter omstendighetene kunne telle for å være relevant. Sagt på en annen måte, må relevante rettskildefaktorer ha potensiale som én blant mange faktorer som er med på å få avgjort hva innholdet til en rettsregel er.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Boe, Erik M. (2010). Innføring i juss, 3. utgave
  • Boe, Erik M. (2020). Grunnleggende juridisk metode, 4. utgave
  • Mæhle, Synne Sæther og Ragna Aarli (2022). Fra lov til rett

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg