I visse fagkretser hevdes det at aksjemarkedene er såpass velfungerende at de langt på vei er i stand til å gjennomskue forsøk på regnskapsmanipulering og at de justerer verdsettelsen av selskapene deretter, hvilket demper noen av de antatte negative konsekvensene av manipulering. Dette er omdiskutert. Selv om aksjemarkedet et stykke på vei er virksomt og kan fange opp tendenser til regnskapsmanipulasjon, så er det likevel mange eksempler på kursfall etter at det har blitt kjent at regnskapet til et selskap har blitt manipulert. Flere selskaper har også gått konkurs kort tid etter nyheter om regnskapsmanipulasjon. Dette indikerer at aksjemarkedet ikke klarer å justere aksjekursene tilstrekkelig for manipulerte regnskap.
Konsekvenser av regnskapsmanipulering er mange, alt fra strukturelle (regulatoriske), markedsmessige og samfunnsmessige konsekvenser, til konsekvenser på det personlige plan. Dette spenner alt fra sviktende tillit til regnskap og markeder, feilaktig verdsettelse av selskaper, med tilhørende kursfall, til feil ressursfordeling mellom selskaper og fallende verdiskapning i samfunnet. Det er kjente tilfeller av personlig ruin, fengelsstraffer og selvmord som ses i sammenheng med regnskapsmanipulering.
Regnskapsmanipulering er et utbredt fenomen. På starten av 2000-tallet kom det såpass mange nyheter om regnskapsmanipulasjon på kort tid at aksjemarkeder verden over falt mye, som har blitt tolket som et uttrykk for en frykt for eller erkjennelse av at svært mange selskaper har bedrevet regnskapsmanipulasjon. Det dukker stadig opp nye tilfeller i media om regnskapsmanipulasjon, både i små og store selskaper.
I USA har U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) i flere år publisert lister1 over selskaper som ikke har ført regnskapet i samsvar med regelverket og amerikanske regnskapsstandarder (USGAAP). Denne listen er lang. Tilsvarende arbeid og lister finnes også i andre land. Skattemyndighetene i Norge har over flere år gjort undersøkelser og stikkprøvekontroller i ulike bransjer, særlig bransjer med mye kontantomsetning, for å avdekke tilfeller og omfang av forsøk på unndragelse av skatter og avgifter. Det er rapport om mange selskaper som ikke har ting i orden, i flere tilfeller 50 prosent eller mer av de undersøkte bedriftene. Dette illustrerer utfordringsbildet og omfanget av ulike former for svindel og regnskapsmanipulasjon.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.