Deutsche Bank

Deutsche Banks hovedkvarter i Frankfurt am Main, Tyskland.
Av /AP/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Deutsche Bank er en tysk multinasjonal bank grunnlagt i 1870, som har hovedkontor i Frankfurt am Main og er landets største finansinstitusjon og verdens 15. største bank. Selskapet er en universalbank som tilbyr alle typer av finansielle tjenester for privatpersoner, bedrifter og selskaper.

Faktaboks

Uttale
dˈåitʃə

I 2018 hadde Deutsche Bank virksomhet i 58 land i Europa, Amerika og Asia, en omsetning på om lag 25 milliarder euro og 102 000 ansatte.

Historikk

Christian Sewing har vært administrerende direktør (CEO) i Deutsche Bank siden 2018.
Av /Reuters/NTB Scanpix.

Deutsche Bank ble grunnlagt i Berlin 1870 av blant andre Adelbert Delbrück og Georg von Siemens. Banken ble i 1929 sammensluttet med konkurrenten Disconto-Gesellschaft og ble Tysklands største bank. Etter å ha samarbeidet med nazimyndighetene fra 1930-årene, ble banken etter andre verdenskrig splittet i ti banker av de allierte. Disse ble i 1952 samlet i tre vesttyske banker med hovedkontorer i Hamburg, Düsseldorf og München, som i 1957 igjen ble sammenslått til nåværende Deutsche Bank med hovedkontor i Frankfurt.

Fra 1970-årene ekspanderte banken sterkt internasjonalt. Den overtok finansinstitusjoner i blant annet i Italia, Spania, Storbritannia og USA, derunder amerikanske Bankers Trust Company i 1998, og ble en av verdens største banker med virksomhet i rundt 75 land.

På 2000- og 2010-tallet var Deutsche Bank involvert i en rekke skandaler. Blant annet har banken blitt bøtelagt for hvitvasking og svindel av enorme beløp på vegne av russiske statsborgere knyttet til blant annet både Kreml og FSB. I 2015 fikk banken en bot på 2,5 milliarder dollar for å ha deltatt i manipulering av den britiske Libor-renten, og i 2017 inngikk den et forlik på 7,2 milliarder dollar for sin rolle i finanskrisen i 2008. Gjennom høringer i den amerikanske kongressen 2019 ble det også avslørt at Deutsche Bank i over to tiår fortsatte å gi store lån til den amerikanske forretningsmannen Donald Trump, som i 2016 ble valgt til USAs president, til tross for at han misligholdt lånene en rekke ganger og at svært få andre finansinstitusjoner var villige til å låne ham penger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg