WorldCom var et tidligere amerikansk telekommunikasjonsselskap, dannet i Mississippi i 1983 som LDDS (Long Distance Discount Service). Det tok i 1995 navnet WorldCom. Selskapet vokste raskt gjennom sammenslåinger og oppkjøp, blant annet av MCI Communications (grunnlagt 1963 som Microwave Communications, Inc.) i 1998.

WorldCom var etter årtusenskiftet det nest største fjerntelefoniselskapet i USA (etter AT&T) og verdens største leverandør av internettjenester. Selskapet hadde 85 000 ansatte og en omsetning på 35 mrd. amerikanske dollar.

Etter den til da største konkurssaken i USAs historie, ble restene av WorldCom, under navnet MCI, i 2005 overtatt av Verizon.

Ulovlig bokføring

I 2002 gikk det amerikanske kredittilsynet til sak mot WorldCom for manipulering av regnskapet, og selskapet søkte om beskyttelse mot sine kreditorer i henhold til den amerikanske konkurslovens paragraf 11. En slik beskyttelse innebærer at et selskaps drift kan fortsette mens det blir restrukturert. Det kom senere frem at WorldCom hadde bokført 11 mrd. dollar på ulovlig vis, blant annet ved å føre driftsutgifter som langsiktige investeringer og slik øke firmaets bokførte verdi med stigende aksjekurser som resultat.

Fengselsstraff

I praksis var dette til da den største konkursen i amerikansk historie, dobbelt så stor som kollapsen til energiselskapet Enron i 2001. Begge hadde benyttet revisorfirmaet Arthur Andersen. I 2005 ble konsernsjef Bernard Ebbers dømt til 25 års fengsel for svindel og regnskapsjuks. Også flere andre toppledere ble dømt.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg