Revisor, person som utfører revisjon. Revisor skal være uavhengig av dem som revideres og den oppdragsgiveren som revisjonen foretas for.

Faktaboks

Uttale
revˈisor

For å bli godkjent av Finanstilsynet som registrert eller statsautorisert revisor for revisjon av regnskaper, kreves hederlig og rettskaffen vandel, økonomisk vederheftighet og at man ikke er umyndiggjort.

For å bli registrert revisor må man ha bestått revisoreksamen som kan avlegges etter gjennomført treårig studium. For statsautorisert revisor er kravet bestått master i regnskap og revisjon.

Registrerte og statsautoriserte revisorer skal ha minst tre års variert praksis i revisjon av årsregnskap eller tilsvarende økonomiske oppgjør.

Minst to år av praksistiden skal gjennomføres etter bestått revisorutdanning, siviløkonomutdanning, juridisk eller samfunnsøkonomisk profesjonsutdanning eller annen utdanning som er godkjent av Finanstilsynet.

Krav til revisorer for andre typer revisjon avhenger av typen. For sertifiseringsrevisor innen kvalitetsstyring er typiske minimumskrav følgende: videregående utdannelse, fem års arbeidserfaring, hvorav to år innen kvalitetsstyring, 40 timer revisjonsopplæring, samt erfaring som revisor under ledelse og veiledning.

For leder av et revisjonslag er det tilleggskrav. Det stilles også krav til personlige egenskaper, og alt skal verifiseres ved observasjon før revisoren godkjennes.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg