Proa er en større seilkano med utrigger, som har sitt opphav fra stillehavsøyene og Sydøst-Asia.

Faktaboks

Også kjent som

prau

Uttrykket proa var tidligere noe misvisende forklart som ethvert tradisjonelt fartøy brukt av austronesere, som viser til de folkeslagene som faller under den austronesiske språkfamilien.

I dag skilles det mellom proa og prau. Prauen har sitt opphav fra kystene i Sydøst-Asia, spesielt Malaysia, Filippinene, og Indonesia. Proaen stammer fra Oseania, spesielt Nord-Marianene. Samlet er begge fartøyene typiske utriggerfartøy, med byggetradisjoner fra austronesisk skikk. Dette vil si Polynesia, Melanesia, Mikronesia, Sydøst-Asia, og vestover mot Madagaskar i Det indiske hav.

Proa

Dette fartøyet er spissgattet med én utrigger, som alltid ligger på le side under seilas, og er kortere enn selve fartøyet. Det seiler like godt i begge fartsretninger. Grunnen til denne egenskapen, er at krabbekloseilet blir flyttet for hver gang fartøyet krysser under bidevindsseilas. På en kurs skarpt opp mot vindøyet, løsner en skjøtene slik at fartøyet sakker, flytter seilet til den andre enden, og vender deretter "akterstevnen" opp mot vindøyet. På det viset seiler fartøyet i et sikk-sakk-mønser, slik som andre seilbåter gjør, men det er alltid den samme siden av båten som vender mot vinden. Skroget er omtrent 10 meter langt, rettlinjet på lesiden, og losiden er godt kurvet. Proaene kan også ha andre riggløsninger enn krabbekloseilet.

Prau

Prauene har mange likhetstrekk med proaene, men er plattgattede, og seiler derfor kun i én retning. Disse variantene kan være noe større enn den typiske proaen, og har alltid to utriggere, altså en trimaran. Slike fartøy kan gjerne ha det som kalles et tanjaseil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg