Spirobis spirobis, fotografert i Skottland i 2007

Posthornmark er en gruppe kalkrørsormer i familien Serpulidae innen flerbørstemark. Hos disse leddormene sitter dyret inne i spiralsnodde kalkrør. Formen minner om små posthorn. Røret har en størrelse på mindre enn én centimeter i diameter.

Faktaboks

Også kjent som
Spirorbidae, spiralmark, spiralormer, posthornmark
Vitenskapelig navn
Spirorbis spirorbis
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Bygning

Hos posthornmark er kalkrøret spiralsnodd med en diameter på opptil 8 millimeter. Selve spiralen er relativt flattrykt, mens enden av røret der dyret stikker ut, kan strekke seg opp fra substratet. Røret kan være snodd med eller mot klokka, som for de fleste arter er gjennomgående i én retning. Hos spiralormene har mange arter ynglekamre som strukturer på røret, eller på lokket som kan stenge rørets åpning, operculum, der larvene utvikler seg.

Kroppen er i store trekk lik artene vi finner hos kalkrørsormene, med tredelt kropp: Tentakkelkrone, forkropp (thorax) og bakkropp (abdomen).

Levevis

Rørene til spiralormene sitter fast på et hardt underlag. Det er vanlig å finne flere arter sammen. Spiralormer kan finnes på stein, muslingskall, rør av andre flerbørstemark, kappedyr, levende krepsdyr, alger og sjøgress, og i noen grad på mosdyr og hydroider. Arten Spirorbis spirorbis er vanlig langs hele norskekysten og finnes bare i strandsonen på tang.

Utbredelse

I norske farvann er 14 ulike arter posthornmark kjent. De fleste artene er vanlig langs kysten. Det er vanlig å finne flere arter i samme leveområde.

Taksonomi

Posthornmark er en underfamilie (Spirorbinae) hos kalkrørsormene. Tidligere ble de betraktet som egen familie Spirorbidae. Nyere forskning basert på slektskapsanalyser (fylogeni) med både morfologiske og genetiske undersøkelser viser at spiralormene er en monofyletisk gruppe innen kalkrørsormene.

En taksonomisk oversikt over hvilke arter posthornmark, i gruppen Spirorbinae, som finnes i Norge, er presentert i Artsnavnebasen hos Artsdatabanken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

posthornmark
Spirorbis spirorbis
Artsdatabanken-ID
126283
GBIF-ID
5199925

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg