Marsjen over innlandsisen. Grønland, august-september 1888
Fridtjof Nansen ledet ei gruppe polfarere under marsjen over innlandsisen på Grønland, august-september 1888. Bildet er det Nansen som har tatt.

Polfarer er et begrep som tidligere ble brukt om individer som var ute etter geografiske bragder knyttet til polarområdene, eksempelvis å være «første til Nordpolen» eller «første til Sydpolen». I tillegg til dette, kunne målet også være å innhente informasjon fra områdene de nådde frem til.

Etter hvert ble polarområdene mer kjent for forskningen, enn selve kappløpet dit, som ble og blir gjort fra midlertidige eller permanente baser i Arktis og Antarktis. I dag er begrepet polfarer helst knyttet til personer som utfører ekspedisjoner med hovedsakelig sportslig preg, selv om enklere forskningsoppgaver kan inngå i konseptet.

De mest kjente norske polfarerne er Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Moderne norske polfarere er blant andre Erling Kagge, Børge Ousland og Liv Arnesen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg