Liv Arnesen

Faktaboks

Liv Arnesen
Født
1. juni 1953, Bærum
Liv Arnesen var den første kvinnen som gikk på ski over Antarktis til Sydpolen alene og uten hjelp underveis.
Liv Arnesen
Av /SCANPIX.
Ann Bancroft fra Minnesota og Liv Arnesen i Blue One, Antarktis 13. november 2000.
Liv Arnesen
Av /SCANPIX.

Liv Ragnheim Arnesen er en norsk polfarer, foredragsholder, lærer og ekspedisjonsguide på Svalbard. Hun har mange meritter i forbindelse med polare ekspedisjoner og bruker medieoppmerksomhet underveis som undervisningsopplegg for skolebarn og unge mennesker.

Polarekspedisjoner

I 1991 forsøkte hun sammen med tre andre kvinner å krysse Grønlands innlandsis. En piteraq (sterk vind) og bensinlekkasje i maten gjorde at de måtte gi opp

I 1992 utgjorde Arnesen og Julie Maske ble den første kvinneekspedisjonen som gikk uten støtte over Grønland. De to gikk 560 km på 23 dager.

I 1994 ble Arnesen den første kvinnen til å gå alene og uten støtte til Sydpolen. Turen startet fra Hercules Inlet ved sydenden av Weddellhavet. Hun gikk 1200 km på 50 dager, før hun returnerte med fly.

I 1996 gjorde hun et forsøk på å bestige Mount Everest. Hun nådde 1900 m under toppen og måtte snu på grunn av høydesyke.

I 2000-2001 krysset hun Antarktis med ski og seil, sammen med amerikanske Ann Bancroft. De var de første kvinnene til å gjøre dette, og de brukte 94 dager på 2747 km.

I 2002 dro hun på padleturer med Ann Bancroft ved Den antarktiske halvøya og Great Lakes i USA-

I 2005 skulle hun krysse Polhavet fra Sibir sammen med Ann Bancroft, men på grunn av problemer i Russland ble de hentet tilbake etter 20 dager.

Foredrag

På 2000-tallet arbeidet Arnesen sammen med Ann Bancroft for å inspirere kvinner til å følge sine drømmer og for å få barn og voksne til å bli glad i naturen og å forstå behovet for å ta vare på rent vann.

Omtaler og utmerkelser

Spesielt etter soloturen til Sydpolen har Arnesen oppnådd omfattende medieoppmerksomhet i ledende medier i mange land. Hun er blant annet blitt utnevnt til en av Glamourtidsskriftets «Årets kvinner» (2001), utvalgt til Skandinavisk-Amerikansk «Hall of Fame Trailblazer» (2001), mottatt norsk-amerikansk «Chamber of Commerce Achievement Award» (2001) og blitt anerkjent av Det russiske geografiske selskap med et æresdiplom (1999).

Utgivelser

  • 1995: Snille piker går ikke til Sydpolen. Damm
  • 2002: Kan jeg?: fra drøm til virkelighet. Med Jon Gangdal. Aschehoug
  • 2003: No Horizon is so far: Two women and their extraordinary journey across Antarctica. Med Ann Bancroft og Cheryl Dahle. The Perseus Books Group
  • 2005: Motivasjon & mestring : fra drøm til virkelighet. Med Jon Gangdal. Aschehoug
  • 2006: Sydpolen. Faktahest for barn. Aschehoug

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg