Liv Arnesen

Faktaboks

Liv Arnesen
født:
1. juni 1953, Bærum
Liv Arnesen var den første kvinnen som gikk på ski over Antarktis til Sydpolen alene og uten hjelp underveis.
Liv Arnesen
Av /SCANPIX.
Ann Bancroft fra Minnesota og Liv Arnesen i Blue One, Antarktis 13. november 2000.
Liv Arnesen
Av /SCANPIX.

Liv Ragnheim Arnesen er en norsk polfarer, foredragsholder, lærer og ekspedisjonsguide på Svalbard. Hun har mange meritter i forbindelse med polare ekspedisjoner og bruker medieoppmerksomhet underveis som undervisningsopplegg for skolebarn og unge mennesker.

Polarekspedisjoner

I 1991 forsøkte hun sammen med tre andre kvinner å krysse Grønlands innlandsis. En piteraq (sterk vind) og bensinlekkasje i maten gjorde at de måtte gi opp

I 1992 utgjorde Arnesen og Julie Maske ble den første kvinneekspedisjonen som gikk uten støtte over Grønland. De to gikk 560 km på 23 dager.

I 1994 ble Arnesen den første kvinnen til å gå alene og uten støtte til Sydpolen. Turen startet fra Hercules Inlet ved sydenden av Weddellhavet. Hun gikk 1200 km på 50 dager, før hun returnerte med fly.

I 1996 gjorde hun et forsøk på å bestige Mount Everest. Hun nådde 1900 m under toppen og måtte snu på grunn av høydesyke.

I 2000-2001 krysset hun Antarktis med ski og seil, sammen med amerikanske Ann Bancroft. De var de første kvinnene til å gjøre dette, og de brukte 94 dager på 2747 km.

I 2002 dro hun på padleturer med Ann Bancroft ved Den antarktiske halvøya og Great Lakes i USA-

I 2005 skulle hun krysse Polhavet fra Sibir sammen med Ann Bancroft, men på grunn av problemer i Russland ble de hentet tilbake etter 20 dager.

Foredrag

På 2000-tallet arbeidet Arnesen sammen med Ann Bancroft for å inspirere kvinner til å følge sine drømmer og for å få barn og voksne til å bli glad i naturen og å forstå behovet for å ta vare på rent vann.

Omtaler og utmerkelser

Spesielt etter soloturen til Sydpolen har Arnesen oppnådd omfattende medieoppmerksomhet i ledende medier i mange land. Hun er blant annet blitt utnevnt til en av Glamourtidsskriftets «Årets kvinner» (2001), utvalgt til Skandinavisk-Amerikansk «Hall of Fame Trailblazer» (2001), mottatt norsk-amerikansk «Chamber of Commerce Achievement Award» (2001) og blitt anerkjent av Det russiske geografiske selskap med et æresdiplom (1999).

Utgivelser

  • 1995: Snille piker går ikke til Sydpolen. Damm
  • 2002: Kan jeg?: fra drøm til virkelighet. Med Jon Gangdal. Aschehoug
  • 2003: No Horizon is so far: Two women and their extraordinary journey across Antarctica. Med Ann Bancroft og Cheryl Dahle. The Perseus Books Group
  • 2005: Motivasjon & mestring : fra drøm til virkelighet. Med Jon Gangdal. Aschehoug
  • 2006: Sydpolen. Faktahest for barn. Aschehoug

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg