Petroleumsskatteloven er en norsk lov som skattlegger leting, utvinning og foredling av petroleum. Den gjelder for skattlegging av petroleum med opphav fra norsk kontinentalsokkel; også når denne blir ilandført og foredlet i en annen stat.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om skattlegging av undersjøiske petroleumsforekomster mv.
Kortnavn
Petroleumsskatteloven
Forkortelse
petrsktl
Lovdata-ID
NL/lov/1975-06-13-35

Skatten er en inntektsskatt på særlig fortjeneste ved utnyttelse av en felles naturressurs som tilhører den norske staten. Dette synspunktet om fellesskapets rett til utbytte av superprofitt på kollektive naturressurser speiles i prinsippet om grunnrente. Særskatten sikrer staten utbytte når petroleumsproduksjonen overstiger en gitt friinntekt. Inntekter over denne grensen skattes for 56 %, og kommer i tillegg til den ordinære selskapsskatten på 22 %.

Loven ble vedtatt i 1975 etter en større prisomveltning på det internasjonale petroleumsmarkedet høsten 1973. Den utvidet skatteplikt for aktiviteter foretatt på kontinentalsokkelen, selv om det ikke var omstridt at Norge etter folkeretten hadde rett til å utforske og utnytte ressurser i disse havområdene. Skatten har utgjort en betydelig del av statens inntektsstrøm fra petroleumsvirksomheten, og er den viktigste bidragsyteren til Oljefondet sammen med direkte statlig eierskapsgevinst gjennom SDØE og Equinor.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg