pelmeni

Pelmeni er pastabiter fylt med kjøtt, sopp, gjæret kål eller hytteost. De ligner de italienske ravioli, og spises gjerne med rømme. Pelmeny er hverdagsmat som lages hjemme, men tilbys også fra frossendisken. De forekommer ofte i kantiner.

Faktaboks

uttale:

pjeljmj'enji

etymologi:
fra det udmurtiske ordet for «brødøre», av ‘pjel’ som betyr øre og ‘njan’, som betyr brød

Pelmeny er det russiske ordet, men de kalles gjerne vareniki i Ukraina og koldunai i Litauen. I Polen heter de pierogi og er ofte på menyen i melkebarene. Armenerne kaller sin variant av retten for boraki, georgierne khinkali og aserbajdsjanerne djusjpara. I Sentral-Asia kalles de manty. Turkmenerne kaller den balyk-berek og fyller den gjerne med fisk fra Kaspihavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg