Melkebar, en særegen polsk type hurtigmatskafe med omfattende meny av enkel, men velsmakende hverdagskost. Opprinnelig tilbød melkebarene melkeprodukter, men dette ble snart supplert med egg, sopp og grønnsaker. I dag serveres det også kjøtt, slik at melkebarene er stedet å gå for den som vil smake tradisjonell polsk kost.

Den første melkebaren ble åpnet i Warszawa i 1896 og fenomenet spredte seg i mellomkrigstida. Melkebarene fikk stor utbredelse under folkerepublikken (1948-1989), særlig i regi av samvirkelagsbevegelsen „Społem”. Under overgangen til mer omfattende markedsøkonomi på 1990-tallet stod de i fare for å dø ut eller bli en slags suppekjøkken for de aller fattigste. Melkebarene er subsidiert på betingelse av at de holder lave priser, og kommunene har tilbudt dem billig leie av lokaler. Disse støtteordningene er imidlertid redusert og melkebarene er nå mer reint kommersielle foretak, men fortsatt med lave priser. De seinere årene har melkebarene fått et oppsving, særlig blant de unge.

Melkebar heter bar mleczny på polsk (uttales: bar ml'etsjny).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.