Peanut sauce er en kryddersaus fra Sørøst-Asia.

Peanut sauce, eller peanøttsaus på norsk, brukes i matlaging mange steder i verden, men de ferdige sausene som kjøpes på flaske eller glass her, for eksempel satay sauce eller bumbu kacang, kommer vanligvis fra Thailand eller Indonesia. I Nigeria brukes en variant kalt tsire. I sørlige og østlige deler av Afrika serveres groundnut sauce (jordnøttsaus = peanøttsaus) til de fleste middagsretter, særlig sammen med kokebananer. Denne varianten er mindre krydret enn den asiatiske. I USA produseres chilisauser og grillsauser med peanøtter, for eksempel chipotle peanut sauce.

En typisk peanøttsaus inneholder kokosmelk, soyasaus, ingefær, hvitløk, koriander (frø), spisskummen, chili, løk, sukker og salt.

Peanut sauce er velegnet til grillmat og i gryteretter med kylling og kjøtt. Peanøttsmør kan brukes på samme måte som erstatning eller basis i sauser. Peanøtter innholder mye protein og er en viktig næringskilde, spesielt for vegetarianere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg