Kvinner iført kjoler i lappeteknikk, fotografert 1943 - 1949

Patchwork, eller lappeteknikk på norsk, er en form for håndarbeid hvor man syr sammen stoffbiter til et større felt. Arbeidet utføres for hånd eller maskin og kan være strengt geometrisk oppbygd eller friere i formen. I dag benyttes patchwork primært sammen med quilting og begrepene har en tendens til å flyte over i hverandre. Det er likevel viktig å huske at patchwork er lappeteknikk og gjerne utgjør oversiden av en quilt som består av flere lag stoff som er sydd sammen.

Historie

Klær har alltid blitt reparert, og fra tidlige tider har det vært viktig å kunne nyttiggjøre seg selv de minste rester av tekstiler og skinn. Da ismannen Ötzi ble funnet i en isbre på grensen mellom Italia og Østerrike, fant man for eksempel at den 5000 år gamle mumien var iført en jakke sydd sammen av remser av skinn fra geit og sau. Fra Kina ser man eksempler på patchwork under Liu Song Dynastiet hvor lapper ble lagt sammen lag på lag og sydd sammen til en quilt som bidro til å forsterke rustninger. Samme teknikk finner vi i Japan, hvor vi også finner patchwork i reparasjoner av kimonoer.

Patchwork har alltid vært en del av kvinners hverdagsliv og en måte å reparere klær og tekstiler til hjemmet ved å benytte seg av selv de minste stoffbiter. Slik fikk teknikken en oppblomstring under depresjonen i mellomkrigstiden i USA men mistet popularitet under oppgangstidene etter andre verdenskrig.

Hippiene på sekstitallet brukte patchwork som en del av oppgjøret mot samfunnet. Kombinert med langt hår, rufsete skinnvester og unisex-antrekk utgjorde fargerike og ujevne lapper på klær og vesker en tydelig motvekt mot samtidens velstelte motebilde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg