kimono

Kimono, japansk drakt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Kimono er en japansk drakt for menn og kvinner. Den ligner en slåbrok med svært vide ermer. Drakten er åpen foran, men venstre forstykke legges over høyre og holdes på plass av beltet, obi. Obi er smal og mørk hos menn, mens kvinnenes obi til fest og formelt bruk er bred, cirka fire meter lang, og gjerne laget av kostbare stoffer. Den slynges flere ganger om livet og knyttes bak i en stor sløyfe. Formen på sløyfa varierer.

Faktaboks

Uttale
kˈimono
Etymologi

Hos arbeidsfolk rekker kimonoen til knærne, høytidskimonoen nesten til føttene. Over kimonoen bæres en kort, vidermet jakke, haori, som tidligere mest ble brukt av menn, men nå også brukes av kvinner. Til mannens galladrakt hører vide, plisserte bukser, hakama. Til antrekket hører korte sokker, hvite til galla og mørke til hverdags. Sokken har et innsnitt for stroppen på sandalene mellom stortåen og de andre tærne. Sandalene tas av innendørs.

Kimonoen som tidligere var det vanligste antrekket både til hverdag og fest har i dag måttet vike plassen for mer moderne vestlig bekledning. I dag brukes kimonoen primært til større festdager og høytider som bryllup, begravelser og større nasjonale begivenheter. Unntaket er de japanske sumo-bryterne som alltid bærer kimono når de ferdes utendørs.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg