Palisadevev er langstrakte, nesten sylindriske celler i blader som står for det meste av bladets fotosyntese hos mange plantearter. Palisadevevcellene inneholder rikelig med kloroplaster (organellene som driver fotosyntese i planter). De er en del av mesofyll, grunnvevet i blader der fotosyntesen foregår.

Faktaboks

Uttale
palisˈadevev

Cellene i palisadevevet står tett sammen med lengderetningen vinkelrett på bladets overflate og ligger like under bladets overside. I blad med tydelig forskjell på over- og underside, som vanlige løvblad, består vevet som utfører fotosyntese av palisadevev og et løsere vev kalt svampvev som ligger mellom palisadevevet og bladets underside (se blad). Svampvevet er også en del av mesofyll, men inneholder færre kloroplaster per celle. Det er hulrom mellom cellene i både palisadevev og svampvev, noe som letter utvekslingen av karbondioksid og oksygen i bladet under fotosyntesen.

Utviklingen av palisadevev er avhengig av lys. I skygge blir bladene tynne og ofte bare forsynt med ett lag palisadevevceller, mens blad fra samme plante i sterkere lys får to eller tre lag palisadevevceller. Hos blad med lik over- og underside finnes enten palisadevev på begge sider (dette gjelder for eksempel mange xerofytter), eller mesofyll er udifferensiert (det er som regel tilfellet hos gress).

Blad
Tverrsnitt av et dorsiventralt blad (bøk), skjematisk.
Av /Store norske leksikon ※.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg