olympiske symboler og ritualer

De olympiske ringer
.

Artikkelstart

Det er en rekke symboler og ritualer knyttet til de olympiske lekene.

Olympiske ringer

De olympiske ringer er symbolet for IOC og den olympiske bevegelse, designet av Coubertin i 1913. Symbolet består av fem sammenlenkede ringer i hver sin farge: blå, gul, svart, grønn, rød. Ringene symboliserer brorskap og vennskap mellom de fem verdensdelene.

Olympisk flagg

Det olympiske flagg har de olympiske ringer på hvit bunn og er IOCs offisielle flagg. Det ble presentert i 1914, og første gang benyttet under OL i Antwerpen i 1920. Med de fem fargene, samt bakgrunnsfargen (hvit) skal det være mulig å tegne alle verdens nasjonsflagg. Under åpningen av OL bæres et olympisk flagg inn og heises på hovedarenaen.

Olympisk motto

IOCs motto fra 1894 er Citius – altius – fortius, som er latin for 'hurtigere, høyere, sterkere'. Coubertin fikk ideen til mottoet av Henri Didon, tidligere lærer ved en skole i Arcueil, hvor ordene var hugd inn i inngangsfasaden.

Olympisk ild

Av /NTB/Shutterstock editorial.

Den olympiske ild er en flamme som tennes på hovedarenaen under åpningen av OL og som brenner så lenge lekene varer. Ilden er et fredssymbol hentet fra antikkens leker. Det ble første gang brukt under OL i Amsterdam i 1928. Fra og med sommerlekene i Berlin i 1936 blir flammens ild overført ved en fakkelstafett fra Olympia i Hellas, hvor den tennes ved bruk av hulspeil og solstråler. Under vinterlekene var det første gang fakkelstafett i Oslo i 1952, da ilden ble tent i Morgedal. Den ble også tent i Morgedal til OL i Squaw Valley i 1960. Dette skjedde for tredje gang før OL på Lillehammer i 1994, da som et supplement til den offisielle stafetten fra Olympia.

Olympisk ed

Den olympiske ed er et løfte og ridderlighetserklæring formulert av Coubertin, som avlegges av en idrettsutøver fra arrangørlandet ved åpningen av OL. Den lyder: «På vegne av alle konkurrenter lover jeg at vi vil delta i disse olympiske leker, idet vi respekterer og holder fast ved de lover som gjelder, i sann sportsånd til ære for idretten og til heder for våre lag». I 2000 kom et tillegg om å drive idretten dopingfritt. Den olympiske ed ble første gang brukt under OL i Antwerpen i 1920. Fra 1972 avlegges også et lignende løfte av en representant for dommerne.

Det finnes også en uoffisiell såkalt olympisk «trosbekjennelse»: Det viktigste er ikke å vinne, men å delta.

Olympisk hymne

Den olympiske hymne er en komposisjon som blant annet benyttes ved åpningen og avslutningen av OL, innført som offisiell hymne av IOC i 1958. Hymnen ble opprinnelig laget av grekerne Spyros Samaras (musikk) og Kostis Palamas (tekst) til de første lekene i 1896.

Til OL på Lillehammer i 1994 ble hymnen oversatt til nynorsk av Halldis Moren Vesaas og fremført av Sissel Kyrkjebø på åpningsseremonien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg