Pierre de Coubertin

Faktaboks

Pierre de Coubertin
Baron de Coubertin. Født Pierre Frédy de Coubertin
Uttale
kubertˈɛ
Født
1. januar 1863, Paris, Frankrike
Død
2. september 1937, Genève, Sveits
Pierre de Coubertin, fransk idrettsleder, pedagog og forfatter. Foto fra circa 1925.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Pierre de Coubertin var en fransk idrettsleder, pedagog og forfatter som blir regnet som grunnleggeren av de moderne olympiske leker. De olympiske leker er basert på Coubertins livsfilosofi, «olympismen», en ideologi som fortsatt ligger til grunn for lekene gjennom grunnreglene i «Det olympiske charter» som IOC, arrangører og deltagere er underlagt.

IOCs president

Coubertin samlet 79 representanter fra tolv nasjoner til et stort idrettsmøte i Paris den 23. juni 1894. På dette møtet besluttet man å danne Den internasjonale olympiske komité (IOC) og å legge de første moderne olympiske leker til Athen 1896. Den første presidenten i IOC var Dimitrios Vikelas fra Hellas, Coubertin var komiteens generalsekretær fra 1894 til 1896 og deretter president fra 1896 til 1925. Han var deretter ærespresident fram til sin død. Coubertin arbeidet med olympiske leker så lenge han levde, han hadde blant annet en viktig rolle i arrangementet av de kontroversielle lekene i Tyskland i 1936.

Filosofi

Coubertin var påvirket av det gamle greske idrettsideal om samspill mellom kropp og sjel og ble tidlig overbevist om hvor viktig fysisk oppdragelse er i unge menneskers utvikling. Han hevdet også internasjonale idrettskonkurranser betyr mye for å hindre stridigheter mellom nasjonene og skape fred. Coubertin hadde klare ideer for å videreutvikle forsøk på olympiske leker i England og Hellas tidligere på 1800-tallet. Han var også inspirert av den tyske arkeolog Ludwig Curtius' utgravninger i Olympia i Hellas i perioden 1875-1881, hvor de antikke olympiske leker ble holdt.

Han grunnla senere internasjonale organisasjoner for pedagogikk og sportspedagogikk. Pierre de Coubertin utgav flere bøker, hans olympiske hovedverk er «Olympiske memoarer» fra 1931 med pedagogiske og filosofiske betraktninger rundt idrettens posisjon i samfunnet.

Privatliv

Pierre Frédy, som var hans fødenavn, kom fra en adelig slekt i Paris. Han giftet seg i 1895 med Marie Rothan og fikk to barn. Begge barnene var plaget av sykdom og da Pierre de Coubertin døde i 1937 betydde det slutten på den 500 år lange historien til den adelige slekten Coubertin.

Coubertin flyttet IOCs hovedkvarter til Lausanne i 1915, byen IOC fortsatt styres fra. Coubertin ble gravlagt i Lausanne, men etter Coubertins ønske ble hans hjerte sendt til Olympia i Hellas og gravlagt der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg