Okra-planten er en art i kattostfamilien (Malvaceae), hjemmehørende i tropisk Afrika. Vanlig dyrket i tropene. Brukes som grønnsak, tauverk og til medisinske formål.

Opptil 3 m høy urt med store, brede blad. Kapselfruktene, "okra", har femkantet eller sylindrisk tverrsnitt, er gråaktig grønne med hvitt fruktkjøtt og hvite frø, brukes i salater eller som grønnsak. Disse fruktene kalles ofte for "lady´s finger".

Hele planten kan spises unntatt de vedaktige stilkene. Kokes, stekes, forvelles eller marineres. Fibrene i stengelen kan brukes til fremstilling av tauverk, mens den noe slimete har vært benyttet bl.a. til medisinske formål.

Okra inneholder ca. 21 mg vitamin C, 303 mg kalium, 3,2 g kostfiber, 90 % vann, 0,1 g fett og 138 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.