okra

Okra-planten er en art i kattostfamilien (Malvaceae), hjemmehørende i tropisk Afrika. Vanlig dyrket i tropene. Brukes som grønnsak, tauverk og til medisinske formål.

Faktaboks

Også kjent som
gumbo
grønnsakhibisk
Abelmoschus esculentus

Beskrivelse

Opptil 3 m høy urt med store, brede blad. Kapselfruktene, "okra", har femkantet eller sylindrisk tverrsnitt, er gråaktig grønne med hvitt fruktkjøtt og hvite frø, brukes i salater eller som grønnsak. Disse fruktene kalles ofte for "lady´s finger".

Bruksområder

Hele planten kan spises unntatt de vedaktige stilkene. Kokes, stekes, forvelles eller marineres. Fibrene i stengelen kan brukes til fremstilling av tauverk, mens den noe slimete har vært benyttet bl.a. til medisinske formål.

Næringsinnhold

Okra inneholder ca. 21 mg vitamin C, 303 mg kalium, 3,2 g kostfiber, 90 % vann, 0,1 g fett og 138 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg