Okra-planten er en art i kattostfamilien (Malvaceae), hjemmehørende i tropisk Afrika. Vanlig dyrket i tropene. Brukes som grønnsak, tauverk og til medisinske formål.

Opptil 3 m høy urt med store, brede blad. Kapselfruktene, "okra", har femkantet eller sylindrisk tverrsnitt, er gråaktig grønne med hvitt fruktkjøtt og hvite frø, brukes i salater eller som grønnsak. Disse fruktene kalles ofte for "lady´s finger".

Hele planten kan spises unntatt de vedaktige stilkene. Kokes, stekes, forvelles eller marineres. Fibrene i stengelen kan brukes til fremstilling av tauverk, mens den noe slimete har vært benyttet bl.a. til medisinske formål.

Okra inneholder ca. 21 mg vitamin C, 303 mg kalium, 3,2 g kostfiber, 90 % vann, 0,1 g fett og 138 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.