okra

Artikkelstart

Okra-planten er en art i kattostfamilien, hjemmehørende i tropisk Afrika. Den er vanlig dyrket i tropene, og brukes som grønnsak, tauverk og til medisinske formål.

Faktaboks

Også kjent som
gumbo grønnsakhibisk
Vitenskapelig navn
Abelmoschus esculentus
Beskrevet av
(L.) Moench

Beskrivelse

Okra-planten er en opptil tre meter høy urt med store, brede blad. Kapselfruktene, «okra», har femkantet eller sylindrisk tverrsnitt, og er gråaktig grønne med hvitt fruktkjøtt og hvite frø. De brukes i salater eller som grønnsak. Disse fruktene kalles ofte «lady's finger».

Bruksområder

Hele planten kan spises unntatt de vedaktige stilkene. Den kokes, stekes, forvelles eller marineres. Fibrene i stengelen kan brukes til fremstilling av tauverk.

Næringsinnhold

Okra inneholder cirka 21 milligram vitamin C, 303 milligram kalium, 3,2 gram kostfiber, 90 prosent vann, 0,1 gram fett og 138 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

okra
Abelmoschus esculentus
GBIF-ID
3152707

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg