numerologi

En vanlig måte å sette opp tallene 1 - 9 på, med korreponderende bokstaver.
.
Lisens: fri
Magisk kvadrat, her med summen 34 uansett hvilken vei tallene legges sammen. I gammel folketro et kraftfullt oppsett, har også relevans innenfor nyreligiøs numerologi.
.
Lisens: fri

Numerologi, tallmystikk, forestillingen om at spesielle tall betraktes som hellige eller heldige, mens andre er ulykkebringende og bør unngås. Tallmystikk forekommer hos de fleste folkeslag.

Faktaboks

etymologi:
av numerus: tall og logi: lære.

Eksempler på tallmystikk er at tallene sju og ni ofte er lykketall, mens tretten gjerne er uheldig. Et annet eksempel er forestillingen om at like tall er kvinnelige og oddetall er mannlige. Det har også vært numerologiske diskusjoner om 'fullkomne' og 'vennskapelige' tall.

Bakgrunn

Numerologi spilte en rolle i gresk filosofi, for eksempel hos Pytagoras og Platon. Både gresk, romersk og hebraisk skriftspråk betegnet tall med bokstaver fra alfabetet, noe som ga anledning til numerologiske tilnærminger, ettersom det knyttet alle ord og navn til bestemte tall.

I gematri erstattes ord med tall eller med ord med samme tallverdi, jf. kabbala (jødisk mytkk) og abjad (arabisk numerologi). Numerologiske tilnærminger finner vi også i indisk og kinesisk tekstforståelse. Ved å 'lese' tallene fremfor bokstavene kunne en avdekke et skjult (esoterisk) budskap i teksten.

I moderne nyreligiøsitet

Innenfor dagens nyreligiøsitet er enkelte praksiser forholdsvis enkle, for eksempel å gi bokstaver tallverdi etter plassering i alfabetet, summere de tallene som da genereres av et navn, og regne ut tverrsummen, som korresponderer med for eksempel en egenskap eller lignende. I mer kompliserte fremgangsmåter ses tallene i sammenheng med flere referansesystemer, for eksempel astrologiske tegn.

Mange numerologer har i senere år begrunnet sine teorier ut fra kvantefysikk og tanken om at all materie kan tilordnes en vibrasjonsfrekvens (de Broglie-relasjonen). Mot dette innvendes det gjerne at vibrasjonsfrekvensen først og fremst bestemmes av massen, og et menneskes frekvens vil derfor påvirkes mye mer av om det er før eller etter et måltid, enn av sinnstilstanden og stjernenes posisjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg