numerologi

En vanlig måte å sette opp tallene 1 - 9 på, med korreponderende bokstaver.
.
Lisens: fri
Magisk kvadrat, her med summen 34 uansett hvilken vei tallene legges sammen. I gammel folketro et kraftfullt oppsett, har også relevans innenfor nyreligiøs numerologi.
.
Lisens: fri

Numerologi (også kalt tallmagi, tallmystikk eller tallsymbolikk) er læren om tallenes skjulte betydning. Det er en fellesbetegnelse på tanke- eller trossystemer som (gjerne i kombinasjon med andre systemer) forstår tall som noe mer enn symboler for antall.

Faktaboks

Etymologi
av numerus: tall og logi: lære.

Numerologisk sett kan 7 representere lykke og 13 kan stå for ulykke. I mer kompliserte varianter av numerologi kan hvert tall vise til en bokstav, for eksempel etter plasseringen i et alfabet. I esoteriske miljøer kan hemmelig kunnskap ivaretas ved hjelp av tall eller tallrekker. Numerologi kan derfor regnes som en form for okkultisme. I likhet med for eksempel astrologi, har numerologi fått en renessanse i forbindelse med dagens nyreligiøsitet.

Noen historiske eksempler

Numerologi var viktig i gresk filosofi, ikke minst hos Pythagoras (500-tallet fvt.), som forsto tallene som et mye mer presist språk enn andre språk, spissformulert i setningen: «Alt er tall!» Pythagoras og hans etterfølgere var også opptatt av toner, det vil si svingninger, og forholdet mellom dem, som jo best kan beskrives ved hjelp av tall. Musikk ble derfor forstått som en form for matematikk. Det samme gjelder planetenes bevegelser eller baner.

Platon (4-300-tallet fvt.) så de rene tallene (tall som ikke skulle telle eller måle noe konkret) som representanter for en idéverden, det vil si den åndelige virkeligheten, som var evig og uforanderlig. Matematikk var derfor på mange måter en form for filosofi.

I middelalderen ble romertallene erstattet av arabiske tall, som igjen var videreutviklet fra et indisk tallsystem. Dette tallsystemet var avansert, blant annet fordi 0 hørte med i tallrekka, noe som åpnet for å bruke negative tall. Geometriens utvikling kan leses ut av dekorasjoner i bøker og bygninger.

I gematri erstattes ord med tall eller med ord med samme tallverdi, jamfør kabbala (jødisk mystikk) og abjad (arabisk numerologi). Numerologiske tilnærminger finner vi også i indisk og kinesisk tekstforståelse. Ved å 'lese' tallene fremfor bokstavene kunne en avdekke et skjult budskap i teksten.

Numerologi i nyreligiøsitet

Innenfor dagens nyreligiøsitet inngår ulike former for numerologi i alt fra magiske sirkler til spådomstelefoner. En forholdsvis enkel måte å bruke numerologiske prinsipper på i spådomskunst eller karakteranalyse, er å tillegge hver bokstav en tallverdi, for eksempel etter dens plassering i et alfabet. Deretter regner en ut tverrsummen av tallet en fikk ved å legge sammen bokstavenes tallverdi – én eller flere ganger, helt til en sitter igjen med et énsifret tall som kan tolkes i samsvar med en tradisjon, ikke så ulikt hvordan en bruker stjernetegn innenfor astrologi. Navnet «Kjell» korresponderer etter denne modellen med tallet 5 (11 + 10 + 5 + 12 + 12 = 50 – tverrsnitt: 0 + 5 = 5 – eventuelt 11 + 10 + 5 + 12 + 12 = 2 + 1 + 5 + 3 + 3 = 14 – tverrsnitt: 1 + 4 = 5).

Numerologi samordnes som regel med andre systemer, så som astrologi eller tarotkort. En innflytelsesrik okkultist som Aleister Crowley ble ifølge sine selvbiografiske tekster stadig mer opptatt av tall som korrespondansesystem. Han publiserte blant annet 777 and Other Qabalistic Writings (1909), der han samordnet alle mulige systemer med kabbala som basis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg