Friedrich Nietzsche. Litografi av Karl Bauer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Fjodor Dostojevskij

Detalj av Vasily Grigorevich Perovs maleri fra 1872

Fjodor Dostojevskij
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nihilisme er en holdning til samfunnet som avviser normene i en gitt epoke eller gruppe. Betegnelsen er oftest brukt i filosofi og sosiologi.

Faktaboks

Uttale
nihilˈisme
Etymologi
av latin ‘intet’ og -isme

Nihilistiske tendenser har gjerne gjort seg gjeldende i kulturelle overgangsperioder; i Europa gjorde de seg særlig sterkt gjeldende i andre halvdel av 1800-tallet som uttrykk for en forvissning om at den europeiske kultur var dømt til undergang (dekadentisme, katastrofisme).

Nihilismen kan ramme alle samfunnets verdier eller bare noen av dem. Det skjelnes mellom:

  • erkjennelsesmessig nihilisme (ekstrem skeptisisme)
  • etisk nihilisme (amoralisme)
  • eksistensiell nihilisme (eksistensen er meningsløs)
  • samfunnsmessig nihilisme (forbundet med anarkismen)
  • nasjonal nihilisme (som gir seg uttrykk i negasjon eller undervurdering av ens egen nasjons betydning og tradisjonenes verdi)

Sistnevnte er ofte kombinert med forherligelse av andre nasjoner, deres kultur og så videre, og har tilknytning til kosmopolitismen.

I Russland var nihilistene, slik de ble skildret av Turgenjev (Fedre og sønner, 1862) og Dostojevskij (De besatte, 1871–72), ofte anarkister i militant opposisjon til alt som het sivilisasjon og kultur.

Hos Friedrich Nietzsche brukes nihilisme både om det historiske faktum at de høyeste verdier har mistet sin betydning, at «Gud er død» (det var vi som drepte han), og om aktivisme i denne forbindelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg