narkotin
Molekylmodell av narkotin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
narkotin
Lisens: CC BY SA 3.0
narkotin
Strukturformel for narkotin
narkotin
Lisens: CC BY SA 3.0

Narkotin er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen, oksygen og nitrogen. Forbindelsen er et krystallinsk stoff med smeltepunkt 176 °C, og den er lite løselig i vann. Den kjemiske formelen til narkotin er C22H23NO7. Narkotin er et av hovedalkaloidene i opium, og forbindelsen utvinnes av opium hvor det kan utgjøre opptil 11 prosent.

Faktaboks

Uttale
narkotˈin

Narkotin ligner i fysiologisk henseende morfin, men virker svakere narkotisk enn dette. Narkotin har hostestillende virkning, og brukes derfor i hostemedisiner. Den venstredreiende formen kalles også noskapin, mens den optisk inaktive formen, racematet, kalles gnoskopin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg