musseronger

Riddermusserong (Tricholoma equestre) var inntil nylig regnet som en utmerket matsopp, men dessverre har den forårsaket alvorlige forgiftninger i Frankrike. Så soppen må regnes som giftig inntil vi vet mer.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Musseronger er opprinnelig én stor hattsoppslekt. De fordeles i nyere systematikk på åtte forskjellige slekter. Sentral er slekten ekte musseronger, Tricholoma, med rundt 50 arter i Norge. Andre mindre musserongslekter er ridderhatt, munkehatt og fagerhatt.

Faktaboks

Uttale
musserˈonger
Etymologi
av fransk
Vitenskapelig navn
Tricholoma
Beskrevet av
(Fr.) P. Kumm.

Alle musseronger har lyst (hvitt-rosa) sporepulver og skiver med en innbuktning ved stilken, såkalte musserongskiver. Noen er lett giftige, og flere er lite gode. Arten pantermusserong er svært giftig.

Alle artene i slekten musserong danner sopprot med ulike trær, de andre slektene inneholder arter som er saprotrofer, mest på jord, men også noen på ved.

Riddermusserong, Tricholoma equestre, som vokser i granskog, blandingsskog med osp og furuskog, og som kjennes på sine eggegule skiver og stilk, var lenge en høyt skattet matsopp. Dessverre har det forekommet alvorlige forgiftninger i Frankrike, der folk har spist riddermusserong, så før dette blir utredet ordentlig, regnes ikke soppen som spiselig lenger.

Blå ridderhatt er derimot en trygg matsopp. Den vokser oftest i hekseringer i tette løv- og barnålsmatter, og vårfagerhatt, hvit i alle deler, lukter sterkt av mel og vokser på kalkrik grunn i løvskog, på plener og lignende.

Systematikk for ekte musseronger

Riddermusserong sett ovenfra. Hatten er brun til brungul.
riddermusserong ovenfra
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Tricholomataceae
Slekt Musseronger Tricholoma

Faktaboks

musseronger
Tricholoma
Tidligere vitenskaplig navn
Megatricholoma P. Karst.
Artsdatabanken-ID
55502
GBIF-ID
8603046

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg