riddermusserong ovenfra
Riddermusserong sett ovenfra. Hatten er brun til brungul.
riddermusserong ovenfra
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Riddermusserong (Tricholoma equestre) var inntil nylig regnet som en utmerket matsopp, men dessverre har den forårsaket alvorlige forgiftninger i Frankrike. Så soppen må regnes som giftig inntil vi vet mer.
.
Lisens: fri

Musseronger er sopper som har til felles at de har skiver med en innbuktning ved stilken, såkalte musserongskiver, og lyst til hvitt-rosa sporepulver. I systematikken hører de til åtte forskjellige slekter. Sentral er slekten ekte musseronger, Tricholoma, med rundt 50 arter i Norge. Andre mindre musserongslekter er ridderhatt, munkehatt og fagerhatt.

Faktaboks

Uttale
musserˈonger
Vitenskapelig navn
Tricholoma
Beskrevet av
(Fr.) P. Kumm.

Noen musseronger er lett giftige, og flere er lite gode. Arten pantermusserong er sterkt giftig. Gule og brungule musseronger (for eksempel kastanjemusserong, bjørkemusserong, brungul musserong og broket musserong) er vanskelige å skille, noen er spiselige (bjørkemusserong og broket musserong) mens andre er giftige eller mistenkt giftige (kastanjemusserong og brungul musserong). Hvite musseronger er tilsvarende: Silkemusserong er spiselig mens reddikmusserong er giftig. Arten riddermusserong regnes ikke lenger som spiselig etter at det er rapportert alvorlige forgiftninger lengre sørover i Europa. Blå ridderhatt er en trygg matsopp.

Beskrivelse

Alle musseronger har lyst (hvitt-rosa) sporepulver og skiver med en innbuktning ved stilken, såkalte musserongskiver.

Sopprot

Alle artene i slekten ekte musseronger danner sopprot med ulike trær, de andre slektene omfatter arter som er nedbrytere, saprotrofer, mest på jord, men også noen på ved.

Arter

Riddermusserong

Riddermusserong, Tricholoma equestre, vokser i granskog, blandingsskog med osp og furuskog. Den kjennes på sine eggegule skiver og stilk. Den var lenge en høyt skattet matsopp. Dessverre har det forekommet alvorlige forgiftninger i Frankrike, der folk har spist riddermusserong, derfor regnes ikke soppen som spiselig lenger.

Gråmusserong

Gråmusserong, Tricholoma portentosum, vokser oftest under furu. Den kjennes på en jevnt grå hatt som er finstripet som om noen skulle ha tegnet med blyant. Stilken og skivene er gulhvite. Kjøttet er fast med svak lukt av mel. Den er ikke av de letteste soppene å lære seg, men ser en etter «blyantstrekene» på hatten, er det den rette arten. Dette er en svært god matsopp.

Kransmusserong

Les mer om kransmusserong.

Pantermusserong

Les mer om pantermusserong.

Blå ridderhatt

Blå ridderhatt er en trygg matsopp. Den vokser oftest i hekseringer i tette løv- og barnålsmatter, fruktlegemene er blåfiolette til skittent fiolette. Soppen lukter spesielt, noen sier brent gummi. Sporepulveret er hvit-rosa.

Vårfagerhatt

Vårfagerhatt er hvit i alle deler, lukter sterkt av mel og vokser på kalkrik grunn i løvskog, på plener og lignende.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

musseronger
Tricholoma
Tidligere vitenskapelig navn
Megatricholoma P. Karst.
Artsdatabanken-ID
55502
GBIF-ID
8603046

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Er brokete musserong framleis rekna som ein trygg matsopp? Eg får ingen treff på han her på SNL.

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Tor-Ivar, takk for fint spørsmål. På normlista 2022 står broket musserong som spiselig, men den er vanskelig å holde fra brungul musserong som er mistenkt giftig. Aldri ta sjanser når det gjelder sopp. Fagansvarlig har forøvrig oppdatert artikkelen nå, så spørsmålet ditt har bidratt til å gjøre leksikonet bedre. God ettermiddag! Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg