nøttemuslingkreps
Nøttemuslingkreps (Cyclocypris ovum), fra kysten av Østlandet.

Muslingkreps er en klasse av krepsdyr som finnes både i havet og i ferskvann. På verdensbasis omfatter muslingkrepsene cirka 13 000 nålevende arter i havet og nærmere 2000 arter i ferskvann. Antall fossile arter er også stort.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ostracoda

Beskrivelse og levevis

Muslingkreps er meget små, vanligvis 0,2–3 mm lange. De har et toklappet, kalkholdig skall, som omslutter hele dyret og gir det utseende som en liten musling. Det norske navnet henspiller på denne likheten med muslinger.

Muslingkreps har sju par lemmer, hvorav to par antenner, ett par mandibler og to par maxiller. Det sjette paret med lemmer er krype- eller klamreføtter, og det sjuende er pusseredskaper, som mest brukes til å holde innsiden av skallene ren. Muslingkrepsen bruker antennene når de svømmer, og andre lemmer når de kryper eller holder seg fast. Noen bittesmå muslingkreps klamrer seg fast til hårene hos insekter i ferskvann, og fraktes med dem til nye omgivelser

Muslingkreps formerer seg kjønnet. Hannen har to peniser, og hunnen to genitalåpninger. Et merkelig trekk er at spermiene er lengre enn selve dyret. Eggene legges i vannet, og kan overvintre på bunnen.

De fleste muslingkreps har naupliuslarver med tre par lemmer, og med det typiske muslinglignende skallet, selv om det ennå er meget tynt i forhold til skallet hos de voksne.

Utbredelse

I havet er muslingkreps utbredt fra polare områder til tropene og til de største havdypene. De fleste arter lever på grunt vann. Mange graver i slam på bunnen, men noen lever som plankton og spiser andre planktonorganismer, som alger og bakterier.

En kjempe blant muslingkreps er Gigantocypris, som blir opptil 30 mm lang, og hører til blant dyphavets plankton. Det gjør også mange av de mindre, men de fleste artene lever i ferskvann, mest som bunndyr.

I Norge er det kjent 62 arter av muslingkreps i ferskvann. De finnes ofte i store antall på bunnen og i vegetasjon. Noen arter lever av humus eller plankton, men det finnes også arter som er rovdyr. En alminnelig slekt i ferskvann er Cypris, som har partenogenetisk utvikling.

Fossiler

Fossil muslingkreps

Tverrsnitt av et fossilt muslingkreps-skall fra tidlig silur. Skalaen nederst i høyre hjørne viser 0,2 mm. Fossilet stammer fra Oslofeltet i Ringerike.

Fossil muslingkreps
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Fossile muslingkreps finnes bevart i avleiringer fra kambrium og ordovicium opp til nåtiden. De er meget vanlige som fossiler fordi det harde skallet blir lett bevart. Det skal være kjent mer enn 10 000 fossile arter av musligkreps, fra mer enn 500 millioner år siden. De fleste muslingkreps er mikrofossiler, men det er også kjent fossile arter som er opp til flere centimeter lange.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lindholm, Markus (2014). Muslingkreps – en introduksjon. Fauna 67, 132 -140.

Faktaboks

muslingkreps
Ostracoda
Artsdatabanken-ID
159
GBIF-ID
353

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg