Moring er et permanent fortøyningspunkt.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk mooring
Også kjent som

moringsbøye

Moring betyr egentlig enhver fortøyning, etter det engelske mooring. I Norge forbindes moringer mest med direkte og permanent feste til sjøbunnen. Tidligere var moring brukt om sammenkobling av to utlagte ankerkjettinger fra hvert sitt anker.

Bruk

En moring er for eksempel et anker, eller et tungt objekt, som ligger fast på sjøbunnen. Fra ankeret løper det tauverk eller kjetting opp til en bøye, som kalles en moringsbøye. Et fartøy kan derfor gå til denne bøyen, og fortøye seg i tauet eller kjettingen til moringen. En er da fortøyd på samme vis som om en hadde satt anker med båten.

Sliker bøyer finnes i havner, bukter, sund og liknende langs hele norskekysten. Disse er både private og kommunale. Fordelene med denne løsningen er at en moring skåner sjøbunnen for ploging fra flere ankre over tid. I tillegg brukes disse moringene der det i utgangspunktet er vanskelig å få feste med eget anker.

Moringer kan også være moringspåler, som er frittstående påler i sjøen, der båter kan fortøye. En variant av disse kalles for dolfin.

Flytebrygger er fortøyd til moringer. Ved slik bruk ligger flere moringer ute, gjerne på rekke, for å holde strukturen fast til sjøbunnen. Sjømerker som flyter i sjøen er festet til moringer.

Moringsanker

Til moringer brukes ankertyper som ikke er beregnet for å flyttes på, og som til gjengjeld har godt feste til bunnen. Dette kan for eksempel være paddehattanker. Tidligere ble det noen ganger benyttet halve stokkankre, som kun hadde én ankerarm. Det finnes også det som kalles moringsskruer. Dette er lange og store skruer som skrus ned i bunnen.

En annen løsning er å sette ut tunge objekt på bunnen, som er så massive at et fartøy ikke klarer å trekke med seg objektet. Dette kan være metall- eller betongblokker, eller gamle ankre fra oljerigger og store lasteskip.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg