Faktaboks

Jean-François Lyotard
Uttale
ljåtˈa:r
Født
10. august 1924, Versailles, Frankrike
Død
21. april 1998, Paris, Frankrike
Jean-François Lyotard
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Jean-François Lyotard, fransk filosof, var professor ved universitetet i Vincennes. Lyotards første bok, La Phénoménologie (1954), tok for seg fenomenologien som en «tredje vei» mellom objektivisme og subjektivisme. I 1960-årene arbeidet han med kunst- og språkfilosofi i et marxistisk perspektiv. I 1970-årene vendte han seg mot begjærfilosofien i verker som Discours, Figure (1971) og Économie libidinale (1974), der Karl Marx og Sigmund Freud dekonstrueres i lys av blant andre Friedrich Nietzsche.

Med La Condition postmoderne (1979) fikk Lyotard et gjennombrudd for et bredt publikum. Her knyttet han an til Ludwig Wittgensteins språkspillbegrep. Han kalte de ulike språkspillene «små fortellinger», og hevdet at det mest markante trekket ved moderniteten er troen på at disse små fortellingene inngår i «store fortellinger» eller «metafortellinger» som fremskrittet og frigjøringen av mennesket. Disse store fortellingene skulle legitimere både seg selv og de små fortellingene. Det som kjennetegner den postmoderne tilstanden er at disse metafortellingene har mistet sin troverdighet.

Han drøftet siden etisk-juridiske problemstillinger i Le Différend (1983), og har hatt stor innflytelse i den filosofiske estetikken med Leçons sur l'analytique du sublime (1991). På norsk finnes Forflytninger: lov – form – begivenhet (1992).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg