Moderne femkamp er en idrett som er sammensatt av øvelser i fem ulike idretter:

Øvelsene gjennomføres atskilt i løpet av én dag, tidligere gikk konkurransene over tre til fem dager. Rekkefølgen kan variere, men terrengløp er alltid siste øvelse.

Resultatføring

Resultatene omgjøres til poeng etter tabeller, og poengene summeres og gir sluttresultatet.

Pistolskytingen er 20 skudd luftpistolskyting på avstand 10 m (tidligere 25 m hurtigskyting).

Fektingen er alle mot alle, hvor hver kamp vinnes av den som først får inn et treff i løpet av 1 min, uten treff taper begge.

Frisvømmingen er 200 m (tidligere 300 m). I sprangridningen blir utøverne tildelt ukjente hester ved loddtrekning.

Terrengløpet er 3000 m (tidligere 4000 m) og arrangeres med jaktstart på grunnlag av rekkefølgen etter fire øvelser.

I VM konkurreres også i stafett for tremannslag, som gjennomfører øvelsene kontinuerlig.

Historikk

Femkamp-48

Skyteøvelsen under OL i London 1948.

Av /National Science and Media Museum.

Pierre de Coubertin tok initiativ til å innføre moderne femkamp som olympisk idrett i 1912. Han var inspirert av femkampen i de antikke olympiske leker, som bestod av løp, lengdehopp, diskoskast, spydkast og bryting og var ment som soldattrening.

Også moderne femkamp har et militært tilsnitt og var lenge dominert av militære utøvere. Øvelsesutvalget skal etterligne prøvelsene til en budbringer som på hesteryggen kjemper seg frem med sverd og pistol, før han må svømme over en elv og fortsette til fots.

Fra 1977 konkurrerer også kvinner i moderne femkamp.

Konkurranser og organisering

Moderne femkamp er olympisk gren individuelt for menn fra 1912, og for kvinner fra 2000. Tidligere var det også en øvelse for tremannslag, i årene 1952–1992.

Det har vært arrangert VM for menn fra 1949, for kvinner fra 1981, og verdenscup for begge kjønn fra 1990. Det finnes også EM. Sverige dominerte idretten frem til 1950-årene, og hevder seg fremdeles bra, ved siden av særlig østeuropeiske land.

I Norge arrangeres det ikke konkurranser i moderne femkamp.

Moderne femkamp var organisert direkte under Den internasjonale olympiske komité (IOC) inntil 1948, da det internasjonale femkampforbundet, Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM), ble stiftet.

I 1960 ble skiskyting lagt inn under forbundet, som ble omdøpt til Union Internationale de Pentathlon Moderne et Biathlon (UIPMB). Fra 1993 fungerer UIPM igjen som en selvstendig organisasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg