Moderne femkamp, idrett sammensatt av øvelser i fem ulike idretter: pistolskyting, kårdefekting, frisvømming, sprangridning og terrengløp. Øvelsene gjennomføres atskilt i løpet av én dag, tidligere gikk konkurransene over tre til fem dager. Rekkefølgen kan variere, men terrengløp er alltid siste øvelse. Resultatene omgjøres til poeng etter tabeller, poengene summeres og gir sluttresultatet. Pistolskytingen er 20 skudd luftpistolskyting på avstand 10 m (tidligere 25 m hurtigskyting). Fektingen er alle mot alle, hvor hver kamp vinnes av den som først får inn et treff i løpet av 1 min, uten treff taper begge. Frisvømmingen er 200 m (tidligere 300 m). I sprangridningen blir utøverne tildelt ukjente hester ved loddtrekning. Terrengløpet er 3000 m (tidligere 4000 m) og arrangeres med jaktstart på grunnlag av rekkefølgen etter fire øvelser. I VM konkurreres også i stafett for tremannslag, som gjennomfører øvelsene kontinuerlig.

Pierre de Coubertin tok initiativ til å innføre moderne femkamp som olympisk idrett i 1912. Han var inspirert av femkampen i de antikke olympiske leker, som bestod av løp, lengdehopp, diskoskast, spydkast og bryting og var ment som soldattrening. Også moderne femkamp har et militært tilsnitt og var lenge dominert av militære utøvere. Øvelsesutvalget skal etterligne prøvelsene til en budbringer som på hesteryggen kjemper seg frem med sverd og pistol, før han må svømme over en elv og fortsette til fots. Fra 1977 konkurrerer også kvinner i moderne femkamp.

Moderne femkamp er olympisk gren individuelt for menn fra 1912, for kvinner fra 2000; tidligere også øvelse for tremannslag 1952–92. VM for menn fra 1949, for kvinner fra 1981. Verdenscup begge kjønn fra 1990. Også EM. Sverige dominerte idretten frem til 1950-årene, og hevder seg fremdeles bra, ved siden av særlig østeuropeiske land.

I Norge arrangeres det for tiden (2005) ikke konkurranser i moderne femkamp.

Moderne femkamp var organisert direkte under Den internasjonale olympiske komité (IOC) inntil 1948, da det internasjonale femkampforbundet, Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM), ble stiftet. I 1960 ble skiskyting lagt inn under forbundet, som ble omdøpt til Union Internationale de Pentathlon Moderne et Biathlon (UIPMB). Fra 1993 fungerer UIPM igjen som en selvstendig organisasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.