mangekamp

800 meter under VM i Osaka i 2007, siste øvelse i kvinnenes sjukamp. Carolina Kluft (nummer to fra venstre) vant sjukamp for kvinner.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Mangekamp er en konkurransegren i friidrett sammensatt av flere atskilte deløvelser etter mønster av antikk femkamp. Resultatene i deløvelsene omgjøres til poeng etter gjeldende tabeller, poengene summeres og avgjør rekkefølgen.

Mesterskapsøvelser utendørs er tikamp for menn og sjukamp for kvinner, innendørs sjukamp for menn og femkamp for kvinner. Det noteres også norske rekorder for menn i femkamp utendørs og innendørs. Tidligere kvinneøvelser var utendørs femkamp og trekamp.

Sammenlagtkonkurranser i andre idretter betegnes også ofte med mangekamp, blant annet tokamp i vektløfting, trekamp i styrkeløft, firkamp i hurtigløp på skøyter, femkamp i casting og åttekamp og tolvkamp i turn.

Mangekamp kan dessuten omfatte øvelser fra ulike idretter, som i moderne femkamp og militær femkamp. I triatlon og duatlon gjennomføres øvelser i henholdsvis tre og to idretter sammenhengende uten pause. Skiskyting kalles av og til tokamp (biatlon).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg