Totalforsvaret er en fellesbetegnelse for det militære forsvaret og den sivile beredskapen. Begrepet innbefatter den gjensidige støtten og samarbeidet mellom Forsvaret og det sivile samfunn om både forebygging, beredskapsplanlegging og operative forhold.

Formålet er at samfunnet i alle typer kriser skal kunne opprettholde en fungerende nasjonal kriseledelse, håndtere mange skadde, sikre mat-, vann- og energiforsyning og kommunikasjons- og transportsystemer.

Både Forsvarsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet har sentrale roller i totalforsvaret. Forsvarsdepartementet er ansvarlig for militær beredskap. Justis- og beredskapsdepartementet er ansvarlig for samordning av sivil beredskap, og har i tillegg betydelige beredskapsressurser i egen sektor.

Historie

Totalforsvarskonseptet ble utviklet av den norske eksilregjeringen i London under andre verdenskrig. Det var opprinnelig innrettet mot å kunne møte en invasjonstrussel, og fokus var på hvordan det sivile samfunnet kunne støtte Forsvaret i krise og krig.

Under den kalde krigen ble det utviklet et omfattende system, basert på mobilisering og rekvisisjon, for å sikre at Forsvaret hadde tilgang på det personellet og materiellet det trengte hvis det ble krig. Systemet var strengt regulert gjennom beredskapslovgivningen, men ble i liten grad brukt.

Etter den kalde krigen ble ikke planverket holdt ved like, og totalforsvaret var i praksis nedlagt. I 2016 besluttet regjeringen å gjenopplive og modernisere totalforsvaret, men nå med fokus på å øke motstandsdyktigheten i såkalte kritiske samfunnsfunksjoner, blant annet energiforsyning, mat- og vannforsyning og kommunikasjons- og transportsystemer. Sivil støtte til Forsvaret er fortsatt en viktig del av totalforsvarsprogrammet, men like viktig er hvordan Forsvaret kan støtte sivilsamfunnet i arbeidet med å skape et mer robust samfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Martinsen, Per M. Nordheim (2019). Det nye totalforsvaret. Gyldendal, Oslo. ISBN/EAN: 9788205516427

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg