Stridende personer er i krigens folkerett personer innen de væpnede styrker som tilhører en krigførende stat, medlemmer av en opprørsgruppe eller sivile som deltar direkte i fiendtligheter.

Faktaboks

Også kjent som

krigførende personer

Kombattante eller lovlig stridende

Stridende personer som er medlemmer av de væpnede styrker til en krigførende stat kalles også kombattante. Disse har blant annet rett til å bli behandlet som krigsfanger dersom de blir tatt til fange. I tillegg har de rett til å delta i fiendtlighetene. Det betyr at de har immunitet for lovlige krigshandlinger, selv om disse ellers ville vært straffbare. Denne kategorien kalles derfor også for «lovlig stridende».

I henhold til tredje Genèvekonvensjon, har militser og korps av frivillige samme rettigheter som medlemmer av de væpnede styrker. Det forutsettes at de har en ansvarlig overordnet, et fast kjennetegn som er synlig på avstand, bærer sine våpen åpent og overholder krigens lover og sedvaner. Selv en uorganisert masseoppstand (fransk levée en masse) som møter en fremrykkende fiende skal ansees som stridende med slike rettigheter dersom de to siste vilkår er oppfylt.

Erfaringene fra den andre verdenskrig viste et behov for å anerkjenne som krigførende også personer som organiserte motstandsbevegelser på et allerede okkupert territorium. Ved Genèvekonvensjonene av 1949 ble slike partisanavdelinger til en viss grad anerkjent som krigførende, derimot ikke rene franktirører. Etter de to nye tilleggsprotokollene til Genèvekonvensjonene av 1977 blir også deltagere i nasjonale frigjøringskriger regnet som krigførende.

Andre stridende

Medlemmer av organiserte væpnede grupper som ikke oppfyller vilkårene over, har ikke krav på immunitet mot straffeforfølgning eller krigsfangestatus ved tilfangetakelse. Det har heller ikke sivile som deltar direkte i fiendtligheter. Det betyr at de kan behandles og straffes for eventuelle brudd på nasjonal lovgivning, slik som drap.

Det har vært en del diskusjon internasjonalt på om denne kategorien kan kalles «ulovlig stridende», men det er ikke grunnlag for dette, ettersom det ikke er et forbud mot slik deltakelse i krigens folkerett. Betegnelsen kan videre gi feilaktig inntrykk av at denne kategorien av stridende ikke har noen rettigheter. I henhold til krigens folkerett skal alle personer behandles humant, spesielt i forbindelse med internering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg