Long Island Iced Tea
Til tross for navnet inneholder ikke Long Island Iced Tea en dråpe te.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Long Island Iced Tea er en drink som består av vodka, tequila, lys rom og gin, toppet med Coca-Cola. Drinken var en verdenssuksess på 1980-tallet og har i nyere tid fått en liten renessanse.

Long Island Iced Tea er oppkalt etter øya Long Island utenfor New York i USA. Til tross for navnet inneholder ikke drinken en dråpe iste. Men utseendemessig ligner den veldig, så her er det snakk om en liten munterhet.

Oppskrift

International Bartenders Association bruker følgende mål:

Alle ingrediensene minus Coca-Cola avkjøles med isbiter i et røreglass, siles over i et longdrinkglass fylt med isbiter, og toppes til slutt med cola.

I drinksammenheng skiller Long Island Iced Tea seg ut. Det er svært uvanlig å blande så mange typer brennevin sammen. Normalt opptrer gin, vodka, rom og tequila enkeltvis som hovedingrediens i drinker og cocktailer.

Historien

Man vet lite om drinkens opprinnelse, bortsett fra at den plutselig ble svært populær i barene på Long Island på 1970-tallet. Det vises gjerne til årstallet 1972 og en bartender ved navn Robert «Rosebud» Butt, men historien mangler substans.

Det man vet, er at Long Island Iced Tea vokste til å bli en av de virkelig store drinkene i verden på 1980-tallet. Da klassiske cocktailer senere fikk sin renessanse, havnet den litt i glemmeboken, men på 2020-tallet har etterspørselen igjen økt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg