linerle

Linerle
Linerle, Larvik
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Linerle, Motacilla alba. Mating av store unger.

Artikkelstart

Linerle er en fugleart i erlefamilien. Den er 16,5–19 cm lang, av farge hvit, svart og grå og med lang, vippende hale. På grunn av nær kontakt med mennesker har den fått en lang rekke dialektnavn. Arten hekker fra kyst til fjell over hele Norge i tilknytning til kulturlandskap og bygninger. Hekking foregår over hele Europa, i deler av Nord-Afrika og gjennom Asia til Stillehavet. Reiret bygges i hulrom eller andre plasser med overdekning. De 4–7 gråhvite eggene med små, mørke prikker ruges av hunnen i 13–14 dager.

Faktaboks

Også kjent som
Motacilla alba

Linerlen er en typisk trekkfugl som kommer til hele landet fra begynnelsen av april i sør til begynnelsen av mai i nord. Norske fugler overvintrer hovedsakelig i Sør-Europa, Nord-Afrika og Midtøsten, og bare tilfeldig i Norge.

Underarten svartryggerle, Motacilla alba yarrellii, som er svart eller mørk grå på ryggsiden og flankene, hekker hovedsakelig på De britiske øyer, men er også påvist hekkende uregelmessig på Sør- og Vestlandet. Man har eksempler på at svartryggerle av og til har forplantet seg med vanlig linerle.

Linerle
Lisens: CC BY SA 3.0

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg