sveitsergarde

Sveitsergarde. Nye gardister marsjerer inn på Petersplassen i Vatikanet 6. mai 2006 for å sverge troskap til pave Benedikt 16. Uniformenes farger – rødt, gult og blått – er Medici-familiens heraldiske farger. De oppsiktsvekkende uniformene skal være designet av selveste Michelangelo på begynnelsen av 1500-tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Sveitsergarde med sine spektakulære uniformer som vokter Paven og Vatikanpalasset.
Sveitsergarde
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Sveitsergarde er en garde eller livvakt bestående av sveitsiske leiesoldater. Den eneste sveitsergarden som fortsatt eksisterer, er den som vokter Paven og Vatikanpalasset i Vatikanstaten. Guardia Svizzera Pontifica ble grunnlagt av pave Julius 2 i 1505 og består av 110 sveitsiske katolikker. De spektakulære uniformene skal være designet av Michelangelo på begynnelsen av 1500-tallet.

Historie

Sveitsernes tapperhet i kampene mot de omliggende land gav dem stort ry i middelalderen, og mange europeiske fyrster søkte å få sveitsiske leietropper i sin tjeneste, særlig på 1400- og 1500-tallet. I 1553 sluttet kong Henrik 2 av Frankrike en overenskomst med noen av kantonene om leietjeneste for sveitsiske soldater i Frankrike.

Sveitsergarder fantes også i Spania, Holland, Sicilia og Kirkestaten. Sveitsergarden i Frankrike ble oppløst i 1830, og i 1848 forbød de sveitsiske kantonene soldattjeneste i fremmed land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Glenn Lorentzen

I Dietrich Schwantitz' bok "Dannelse" skriver han om dette:"Sveitserne kjempet nemlig på en usportslig måte. De holdt seg rett og slett ikke til den ridderlige krigssportens regler - iført rustning og fra hesteryggen; noen annen måte ansto seg ikke en aristokrat. Men sveitserne var bønder. De gikk til fots og dyttet de brynjekledde ridderne ned fra hestene med fem meter lange hakelanser som de kalte hellebarder. Når ridderne lå hjelpeløse som biller på ryggen i rustningene sine, ga de dem nådestøtet. Ettersom aristokrater er praktisk talt ute av stand til å lære, bortsett fra i England, fikk sveitserne ord på seg for å være uovervinnelige. (...) I stedet omga Europas fyrster seg med sveitsergardister - en vane paven har beholdt til denne dag."Schwanitz har en litt mer levevende måte å fortelle om sveitsergardenes historie på etter min mening.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg