Larrea divaricata
Larrea divaricata
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Leddbladfamilien er en plantefamilie blant de tofrøbladete blomsterplantene. De om lag 220 artene omfatter alle vekstformer fra ettårige urter til trær.

Utseende

Mange arter i familien har kjøttfulle blader som er delt i to eller tre asymmetriske småblader. Blomstene er tokjønna og radiærsymmetriske eller svakt ensymmetriske. Både begerblad og kronblad er frie og mellom fire og seks i antall. Artene har enten mange pollenbærere eller dobbelt så mange som antall kronblad. Blomstene har ofte nektarier. Frukten er hos de aller fleste en kapsel.

Utbredelse

Familien er representert over hele Jorda, men mangler i de kjøligere tempererte delene av Amerika og Eurasia. Det største mangfoldet finnes i tørre områder og steder med saltholdig jord.

Systematikk og arter

Leddbladfamilien har om lag 220 arter i 22 slekter og hører til leddbladordenen, Zygophyllales, sammen med familien Krameriaceae som har 18 arter. Det er litt uklart hvilke grupper som er de nærmeste slektningene til leddbladordenen, men det er stor enighet om at ordenen hører til i gruppa «Rosids» som er én av de to store gruppene blant de tofrøbladete blomsterplantene.

De største slektene i familien er leddbladslekta (Zygophyllum) med om lag 50 arter, Tetraena med 40 arter, Fagonia med 30 arter og tiggernøttslekta (Tribulus) med om lag 25 arter.

Til familien hører blant annet kreosotbusken og slekta Guaiacum som gir det hardeste vedslaget i verden, se pokkenholt. Den eneste arten som har vært påtruffet som innført i Norge er tiggernøtt, Tribulus terrestris, som opprinnelig kommer fra varme områder i Eurasia og Afrika, men som nå er en invaderende art over mesteparten av verden i varme, tørre strøk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg