Løytnantshjerte i blomst

Løytnantshjerte har dypt flikete blad og hengende, lyserøde blomster i lange klaser.

Løytnantshjerte er en planteart i valmuefamilien. Den er en mye brukt hageplante i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lamprocapnos spectabilis
Beskrevet av
(L.) Fukuhara
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko

Beskrivelse

Løytnantshjerte er en flerårig staude som blir 30–50 centimeter høy. Den har to ganger trekoblete blader og flere hengende blomster i lange, ensidige klaser. Kronbladene danner små lommer og er lyserøde og noen ganger hvite. Planten blomstrer om våren i mai-juni. Frøene til løytnantshjerte har et næringsrikt vedheng kalt elaiosom, som er en tilpasning til maurspredning. Maur spiser det næringsrike vedhenget og trekker derfor frøene vekk fra morplanten.

Utbredelse

Arten hører egentlig hjemme i Kina, Nord-Korea og det sør-østlige Russland. Selv om løytnantshjerte i noen tilfeller har blitt funnet forvillet i Norge, har den aldri blitt gjenfunnet over lengre tid på samme lokalitet. Ifølge den norske Fremmedartslista fra 2018 har arten et begrenset invasjonspotensiale, og ingen kjente økologiske effekter.

Systematikk

Løytnantshjerte tilhører en underfamilie av valmuefamilien med kalt jordrøykfamilien (Fumarioideae). Denne ble tidligere regnet som en egen familie (Fumariaceae), men ble slått sammen med valmuefamilien (Papaveraceae) i 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

løytnantshjerte
Lamprocapnos spectabilis
Tidligere vitenskapelig navn
Fumaria spectabilis L., Dicentra spectabilis (L.) Lem.
Artsdatabanken-ID
103031
GBIF-ID
2888564

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg