Lerkespore. Arten vanlig lerkespore.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lerkespore er en slekt av planter i valmuefamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Corydalis
Beskrevet av
Augustin Pyramus de Candolle

Beskrivelse og levevis

De fleste lerkesporer er flerårige små, glatte urter med knoll, delte blad og blomster i klase. Blomstene er rødfiolette eller gulhvite, og det ene kronbladet har en lang honningspore.

Det finnes rundt 320 arter av lerkesporei den nordlige, tempererte sonen. Flere arter er viktige skogbunnsplanter i rike løvskoger.

Arter

Vanlig lerkespore (Corydalis intermedia) er 5–15 centimeter høy, og vokser i kratt og urer nord til Troms. Den er en tidlig vårplante som visner bort tidlig på sommeren.

Omkring Oslofjorden vokser et par sjeldnere arter, og på Sørlandet og i Rogaland er det funnet et par ettårige arter uten knoll, blant annet klengelerkespore.

I hager dyrkes utenlandske arter, for eksempel hagelerkespore, som har knoll og mørkfiolette blomster, og hullerkespore (Corydalis bulbosa), som har hul rotstokk og lyserøde blomster.

Gul lerkespore tilhører en egen slekt, Pseudofumaria.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lerkespore
Corydalis
Artsdatabanken-ID
103009
GBIF-ID
7576308

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg