Isfjord Radio

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Isfjord Radio ligger på Kapp Linné på Spitsbergen, ytterst i Isfjorden.

Isfjord Radio var en radiostasjon og knutepunkt for telekommunikasjon til og fra Svalbard, beliggende på vestkysten av Spitsbergen, på Kapp Linné, på sørsiden av innløpet til Isfjorden. Den ble oppført i 1933 av Norges Svalbard- og Ishavs-undersøkelser som kystradiostasjon og med fyr for skipstrafikken og ble senere også en jordstasjon for satellittkommunikasjon. I 2003 ble det lagt en fiberkabel mellom Svalbard og fastlandet, og satellittkommunikasjonen ble overflødig. Stasjonen leies nå til turoperatøren Basecamp Explorer.

Historikk

Fra 1934 fungerte Isfjord Radio også som meteorologisk observasjonsstasjon. Under andre verdenskrig ble stasjonen ødelagt, men gjenreist i 1946, og da med radiofyr i tillegg. Ny utvidelse og forbedring kom i 1956–1957, og stasjonen fikk sentral betydning ikke bare for skipsfarten i omliggende farvann, men også for de nye flyrutene over Polhavet. Radioutstyret for VHF- og HF-kommunikasjon med kysttrafikken ble da fjernstyrt fra Longyearbyen.

Telekommunikasjon mellom fastlandet og Svalbard var i begynnelsen begrenset til telegrafi, inntil det i 1949 ble etablert en telefonitjeneste basert på kortbølgeradio. Forbindelsen var ustabil og med lav kapasitet, fra 1975 var det tre telefonsamband og fire telekskanaler.

Jordstasjon

Høsten 1979 ble en jordstasjon for satellittkommunikasjon åpnet på Isfjord Radio. Isfjord befinner seg på 78° 04′ nordlig bredde og 13° 38′ østlig lengde. Elevasjonsvinkelen mot en geostasjonær satellitt var i beste fall tre grader, og det var ikke opplagt at ville være mulig å oppnå en pålitelig forbindelse med så lav elevasjonsvinkel. Normalt kreves en elevasjonsvinkel på fem grader. Om sommeren 1974 ble det gjennomført målinger med en transportabel jordstasjon, og de viste at telefonforbindelse via satellitt ville være mulig. Sommeren 1975 ble det satt opp en jordstasjon med en antennediameter på 4,5 meter. Basert på erfaringene med disse to stasjonene ble det bestemt at en stasjon med 13 meter antennediameter skulle bygges. I mai 1978 ble det inngått kontrakt med Elektrisk Bureau, divisjon NERA, om levering av en slik stasjon. 1. juli 1979 kom utstyret til Isfjord, og 1. desember samme år var stasjonen driftsklar. Den ble åpnet av statsminister Odvar Nordli den 19. november, og jordstasjonen inngikk i NORSAT-systemet.

Satellittforbindelsen gjorde det mulig å etablere moderne teletjenester på Svalbard, med digital telefoni knyttet opp mot det globale telenettet, tilknytning til datanettene på fastlandet, samt mottak av radio- og TV-programmer via satellitt.

Automatisering og utleie

I 1999 ble stasjonen automatisert med fjerndrift fra Longyearbyen. Fra den tid ble hotelldelen leiet ut til Spitsbergen Travel.

I 2003 ble det lagt en fiberkabel mellom Svalbard og fastlandet. Den ble offisielt åpnet 1. februar 2004. Dermed ble satellittstasjonen på Isfjord Radio overflødig. Satellittutstyret ble koblet ned sommeren 2005, unntatt den 13 meter store antennen, som ble ansett som verneverdig på bakgrunn av den betydning satellittkommunikasjon hadde hatt for Svalbard.

Telenor solgte Isfjord Radio til Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS i 2006. Bygningene har senere blitt leid ut til turoperatøren Basecamp Explorer, som driver en form for hotellvirksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg