Isfjord Radio

Isfjord Radio, radiostasjon og knutepunkt for telekommunikasjon til og fra Svalbard, beliggende på vestkysten av Spitsbergen, på Kapp Linné, på sørsiden av innløpet til Isfjorden. Oppført i 1933 av Norges Svalbard- og Ishavs-undersøkelser som kystradiostasjon og med fyr for skipstrafikken. Fra 1934 fungerte den også som meteorologisk observasjonsstasjon. Under den annen verdenskrig ble stasjonen ødelagt, men gjenreist 1946, og da med radiofyr i tillegg. Ny utvidelse og forbedring 1956–57, og stasjonen fikk sentral betydning ikke bare for skipsfarten i omliggende farvann, men også for de nye flyrutene over Polhavet. Radioutstyret for VHF- og HF-kommunikasjon med kysttrafikken ble da fjernstyrt fra Longyearbyen.

Telekommunikasjon mellom fastlandet og Svalbard var i begynnelsen begrenset til telegrafi, inntil det i 1949 ble etablert en telefonitjeneste basert på kortbølgeradio. Forbindelsen var ustabil og med lav kapasitet, fra 1975 var det tre telefonsamband og 4 telekskanaler.

Høsten 1979 ble en jordstasjonen for satellittkommunikasjon åpnet på Isfjord Radio. Isfjord befinner seg på 78° 04′ N og 13° 38′ Ø. Elevasjonsvinkelen mot en geostasjonær satellitt var i beste fall 3°, og det var ikke opplagt at ville være mulig å oppnå en pålitelig forbindelse med så lav elevasjonsvinkel. Normalt kreves en elevasjonsvinkel på 5°. Om sommeren 1974 ble det gjennomført målinger med en transportabel jordstasjon, og de viste at telefonforbindelse via satellitt ville være mulig. Sommeren 1975 ble det satt opp en jordstasjon med en antennediameter på 4,5 meter. Basert på erfaringene med disse to stasjonene ble det bestemt at en stasjon med 13 meter antennediameter skulle bygges. I mai 1978 ble det inngått kontrakt med Elektrisk Bureau, divisjon NERA, om levering av en slik stasjon. Den 1. juli 1979 kom utstyret til Isfjord, og 1. desember samme år var stasjonen driftsklar. Den ble åpnet av statsminister Odvar Nordli den 19. november, og jordstasjonen inngikk i NORSAT-systemet.

Satellittforbindelsen gjorde det mulig å etablere moderne teletjenester på Svalbard, med digital telefoni knyttet opp mot det globale telenettet, tilknytning til datanettene på fastlandet, samt mottak av radio- og fjernsynsprogrammer via satellitt.

I 1999 ble stasjonen automatisert med fjerndrift fra Longyearbyen. Fra den tid ble hotelldelen leiet ut til Spitsbergen Travel.

I 2003 ble det lagt en fiberkabel mellom Svalbard og fastlandet. Den ble offisielt åpnet 1. februar 2004. Dermed ble satellittstasjonen på Isfjord Radio overflødig. Satellittutstyret ble koblet ned sommeren 2005, unntatt den 13 meter store antennen, som ble bevart som verneverdig på bakgrunn av den betydning satellittkommunikasjon hadde hatt for Svalbard.

Telenor solgte Isfjord Radio til Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS den 01.01.2006, og stasjonen leies nå til turoperatøren Basecamp Explorer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg