Svalbard Radio

Artikkelstart

Svalbard Radio var en norsk radiosender ved LongyearbyenSpitsbergen. Den var Telenors nordligste FM-kringkaster og fjernsynssender. Fra 2017 har også Svalbard digitalisert radio (DAB) og fjernsyn. Svalbard har også verdens nordligste kystradiostasjon, men den fjernstyres fra Bodø og er samordnet med Hovedredningssentralen for Nord-Norge.

Historie

Kringkastingsstasjonen ble åpnet 22. november 1911. Frem til 1972 foregikk alt telesamband på kortbølge. I 1972 startet forsøk med satellittkommunikasjon (telefon, data, teleks) og det ble en permanent ordning fra 1979. Fra 1984 ble det opprettet fast satellitt-TV-samband til fastlandet. Inntil 2004 gikk all telekommunikasjon over Isfjord Radio. Nå benyttes optiske fiberkabler til forbindelsene med fastlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan S. Krogh

Det stemmer ikke at Svalbard Radio er en FM-kringkaster. Den er en fjernstyrt kystradiostasjon som formidler trafikk mellom fartøyer og land, værmeldinger osv.Kringkasting utføres av Telenor, og har ingenting med kystradiotjenesten å gjøre. Her er det en sammenblanding av hummer og kanari.

svarte Gunnar Stette

Hei Jan KroghJeg har sett på din hjemmeside og dette kan du! Jeg vil derfor be deg komme med forslag til konkrete rettelser eller aller helst en mer utførlig artikkel. Tema Svalbard Radio er både omfattende og interessant.HilsenGunnar Stette

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg