misvisning

Misvisning. Forflytning av den magnetiske nordpol siden første lokalisering av James Clark Ross i 1831. Posisjonsbestemmelsen i 1904 ble gjort av Roald Amundsen. Kartutsnittet viser en del av det nordlige Canada med fastlandet nederst.

Av /Store norske leksikon ※.
Magnetkompasset viser retning / kurs som avviker fra geografisk nord. Man må derfor ta hensyn til både magnetisk misvisning og deviasjon for å kunne sette kurser og peilinger ut i et kart.
Terminologi & retting
Lisens: CC BY SA 3.0
En kompassnål plassert i jordens magnetfelt vil stille seg inn etter retningen til magnetfeltet og vise retningen til den magnetiske Nordpolen.
Kompassnål
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Misvisning er vinkelen mellom pekeretningen til en magnetisk kompassnål og retningen mot den geografiske nordpolen. Grunnen til at magnetiske kompassnåler ikke alltid peker direkte mot den geografiske nordpolen er at denne ikke alltid er på samme sted som den geomagnetiske nordpolen og at magnetiske materialer i jordskorpa kan påvirke kompassnålen. Misvisning blir også kalt magnetisk deklinasjon.

De geomagnetiske polene flytter seg i takt med endringer i Jordas magnetfelt. Derfor er ikke misvisningen konstant over tid. I tillegg kan misvisningen påvirkes av kraftig romvær. Under sterke magnetiske substormer kan for eksempel misvisningen i nordlysovalen avvike mer enn 10 grader fra normalverdien.

Misvisningen var kjent allerede på 1500-tallet, og oppdagelsen tilskrives ofte Kristoffer Columbus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg