Athene og Marsyas
De nyvunne kunnskapene om anatomi og bevegelse utnyttes til fulle i tidlig klassisk tid. Den nakne atletkroppen i vanskelige, ofte labile stillinger er populær. Kopi i Vatikanmuseet.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Madonnamosaikk

Bysantinsk kunst har betydd særlig mye for mosaikk-kunstens utvikling. Madonna, mosaikk fra 1300-tallet. Det bysantinske Museum, Athen.

Madonnamosaikk
Av .
Lisens: fri

Hellas' og det gresktalende folks historie går tilbake til rundt 1600 før vår tidsregning. Den greske antikken strekker seg fra 800 fvt. til 395 evt. og var en periode med politiske, filosofiske, kunstneriske og vitenskapelige nyvinninger som utgjør en kulturarv som har utøvd grunnleggende innflytelse på vestlig sivilisasjon. Se den greske antikkens kunst og arkitektur.

Gjennom mesteparten av middelalderen var Hellas en del av Det bysantinske rike, se bysantinsk kunst, før Det osmanske riket tok over herredømmet fra senmiddelalderen.

1400–1700-tallet

Med tyrkernes erobring på 1400-tallet brytes enheten i den østromerske tradisjonen, som likevel levde videre i kirkeutsmykning og fremfor alt i ikonmaleriet. Viktige sentre for produksjon av ikoner fantes i Makedonia på 1300-1500-tallet og på Kreta på 1500-1700-tallet, dessuten i klosteret på Athos.

Innflytelse fra øst, blant annet fra islamsk kunst, var tydelig i denne perioden, men også italiensk innflytelse er merkbar fra 1500-tallet og fremover. Folkekunsten i nyere tid er gjerne en fargesterk variant av bysantinsk tradisjon.

1800-tallet

Tidlig på 1800-tallet fikk greske kunstnere utdannelse ved kunstakademiet i München, og gresk malerkunst ble inspirert av nyklassisismen og vesteuropeisk romantisk tradisjon. Athen fikk en egen kunsthøyskole i 1837. Blant de første kunstnere som fikk utdannelse her var Theodorus Vryzakis, som laget malerier med motiver fra den greske frihetskrigen.

1900-tallet

Omkring 1900 gjorde bysantinske tradisjoner seg gjeldende, og nasjonale tendenser smeltet sammen med en begynnende modernisme. Nasjonale tendenser med grunnlag i klassisk og bysantinsk kunst fortsatte å spille en sentral rolle i gresk kunst frem til og med 1940-årene. Senere ble kunsten ytterligere internasjonalt orientert, flere greske kunstnere, blant andre Takis og Varden Chryssa, fikk internasjonal oppmerksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg