Arkitektur i Hellas

Bygg i Santorini
Av .

Akropolis i Athen sett fra vest, med Parthenon til høyre, det lille Niketempelet i midten og Propyleene til venstre.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Fra den tidlig kristne og bysantinske perioden er det i Hellas bevart en rekke vakre og rikt utsmykkede kirker som St. Georg-rotunden i Thessaloniki med mosaikker fra sent på 300-tallet e.Kr. (selve bygningen er eldre), Hosios Lukas nær Delfi og Nea Moni på øya Khios fra 100-tallet og kirkene i Dafni fra ca. 1100.

Flere steder i Hellas finnes eksempler på venetianske borger og befestninger fra 1200–1600-tallet, bl.a. i Akrokorinth, Pylos Návplio, Khaniá, Réthymno og Iraklio på Kreta.

Under tyrkernes herredømme (1453–1827) ble det bygd plasser, broer, veier, militære anlegg, samt moskeer, bad og karavanserajer. Noen av de eldste og best bevarte moskeer finnes i Athen, Khaniá, Réthymno og Iraklio.Etter flere hundre år med importert arkitektur ble det ved selvstendigheten i 1830-årene, under gjenoppbygningen av Athen, reist nyklassisistisk arkitektur. De danske brødrene Christian og Theophilus Hansen tegnet universitetet, nasjonalbiblioteket og vitenskapsakademiet.

På 1900-tallet levde den klassiske arkitekturtradisjonen og modernismen lenge side ved side, uten noen banebrytende nyskapninger. Men den moderne bebyggelsen brer seg nå på bekostning av den gamle, ofte klassisistisk pregede arkitekturen. Men fremdeles bygges det kirker i tradisjonell, bysantinsk stil, med kupler og vesttårn, selv om byggematerialet er betong. Århundrets største byggeprosjekt var det nye Akropolismuseet i Athen, utlyst som en arkitekturkonkurranse, vunnet 1990 av italienerne Manfredi Nicoletti og Lucio Passarelli. I 2001 åpnet den nye hovedflyplassen utenfor Athen, Eleutherios Venizelos-flyplassen, utførelsen her var ved det tyske entreprenørfirmaet Hochtief. I forbindelse med OL i Athen 2004 ble det bygd en rekke idrettsanlegg samt åpnet en ny undergrunnsbane med moderne stasjoner. Ombyggingen av Olympiastadion med de store buede bærekonstruksjonene ble tegnet av den spanske arkitekten Santiago Calatrava.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg