Konkret musikk er et begrep som ble introdusert i 1948 av den franske studioteknikeren, musikkforskeren og komponisten Pierre Schaeffer. Begrepet viser til musikk som består av innspilt lyd i stedet for tradisjonelt musikalsk materiale som vokal og lyd fra musikkinstrumenter. Oftest brukes lyder som ikke tradisjonelt finnes i musikk, som toglyder, kjøkkenlyder og forskjellige typer støy.

Faktaboks

Uttale
konkrˈet musikk
Etymologi

fransk musique concrète

At man jobbet med lyden som opptak, gjorde lydene og musikken til noe håndfast. Dette er bakgrunnen for begrepet konkret musikk. Musikken representerte en radikal nyvinning og brøt med den intervallbaserte musikken i ensembler og orkestre, som Schaeffer kalte abstrakt musikk.

Konkret musikk sto i mange år i et motsetningsforhold til elektronisk musikk der utgangspunktet er elektronisk genererte lyder, men i løpet av noen år ble denne motsetningen mindre aktuell siden komponistene begynte å blande innspilt og elektronisk generert lyd, og begrepet elektroakustisk musikk ble et samlebegrep for all musikk som var laget ved hjelp av strøm.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Iverson, J. (2018) Electronic Inspirations. Technologies of the Cold War Musical Avant-Garde. New York: Oxford University Press.
  • Manning, P. (2013). Electronic and Computer Music. New York: Oxford University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg