Kombinatorikk er en gren av matematikken som tar for seg ordning og gruppering av elementene i en mengde. Kombinatorikk er blant annet viktig innen sannsynlighetsregning.

Blant de viktigste operasjoner i kombinatorikk er permutasjon, det vil si ombytting av elementene, og kombinasjon, det vil si utvalg av visse grupper av elementer. I alminnelighet ønsker man å bestemme antallet av slike permutasjoner og kombinasjoner når visse betingelser er oppfylt.

Noen eksempler på kombinatoriske problemer er å finne alle mulige resultater når man kaster tre terninger, å finne ut hvor mange mulige kombinasjoner det finnes av rettene på en meny, eller å finne sannsynligheten for en bestemt hånd i poker.

Kombinatorikk har anvendelse på nesten alle områder av matematikk, tallteori, algebra, geometri og sannsynlighetsregning, og problemer fra kombinatorikk forekommer også i mange spill, underholdningsoppgaver, magiske kvadrater og så videre

Den systematiske behandlingen av kombinatoriske problemer oppstod først i forbindelse med sannsynlighetsregningen, blant annet ved Blaise Pascal, Johann Bernoulli og John Wallis. Betegnelsen ars combinatoria ble innført av Gottfried W. Leibniz.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.